Over het volautomatische voersysteem van Schuitemaker is veel gesproken. Er werd ook lang aan gewerkt. Het is inmiddels al twee jaar geleden dat een proefmodel aan de pers werd gepresenteerd. Nu de Innovado in productie is genomen, heeft deze wereldprimeur zijn weg gevonden naar het bedrijf van de familie Bom-Wessels in Emmer-Compascuum (Drenthe). Daar werkt de installatie sinds april het voer van de kuil naar de koe toe.
De zelfrijdende mengwagen was aan vervanging toe. Dat vroeg een forse investering en een gedegen afweging. Een goed moment dus om de beschikbare mogelijkheden te overwegen. Daarbij kwam uiteraard ook het automatisch voeren in beeld.
Objectief vergelijken
De beschikbare systemen werden door de familie Bom-Wessels tegen het licht gehouden. “We voerden al drie keer per dag, ook omdat de voermengwagen klein was, en om de koeien van fris voer te voorzien. Dat kostte veel tijd.” Sinds april jl. draait de Innovado op het bedrijf. “Er is nu meer tijd voor klussen waar we voorheen amper aan toekwamen. We hebben de aanschaf van een nieuwe zelfrijdende voermengwagen ver geleken met de Innovado van Schuitemaker. Je moet natuurlijk geen appels met peren gaan vergelijken.” Bom doelt daarbij op de prijs van een tweedehands zelfrijder. “Het voordeel van automatisch voeren is uiteraard dat de arbeid vervalt. Dat maakte voor ons de keuze voor een Innovado tot een reële optie.
“Op het gebied van veiligheid wilden we op geen enkele wijze concessies doen. Gelukkig bleek dat ook niet nodig. We weten dat we daarop kunnen vertrouwen.”
Ook uitkuilen gerobotiseerd
”Het grootste voordeel is dat de machine zelf uitkuilt en de bijproducten weet te vinden. We hoeven geen voorraden klaar te zetten waardoor de kans op broei in het voer tot een minimum wordt beperkt. De Innovado snijdt steeds een strook van ongeveer 8 cm van de kuil – deze afstand is naar wens in te stellen – en werkt systematisch van de ene kant naar de andere kant. De Innovado weet zelf van elke kuil of opslagplaats waar hij is gebleven bij de vorige voerronde en gaat verder waar hij was gebleven. Tijdens het laden weegt hij af wat nodig is en het teveel wordt teruggedraaid.
Deze resten worden de volgende voerronde als eerste geladen zodat dit er maximaal enkele uren voor de kuil ligt. Er is dus geen verlies van kwaliteit van het voer.
” Het mengen begint tijdens het laden zodat dit een laag vermogen vergt. Goed mengen voorkomt selectie van het voer. ”
De Innovado mengt goed, wat erg belangrijk is bij een TMR-rantsoen.” De dwarsafvoerband wordt hydraulisch aangedreven en lost het voer zowel links als rechts. Zoon Jos kijkt intussen op zijn telefoon of de machine bijna klaar is met het laden.
Alles wat de Innovado doet is realtime te volgen middels de app op de telefoon. 8 keer per dag doet de Innovado de ronde op het bedrijf om de melkkoeien van vers voer te voorzien. Zodra de machine de stal binnenkomt gaan de schuiven opzij en begint de machine het voer van de vorige ronde richting het voerhek te schuiven. Ook het jongvee en de droge koeien worden met de Innovado gevoerd. Moeiteloos rijdt de machine van de nieuwe naar de oude stal, net als over het erf.
Ondergrond
De Innovado freest niet maar snijdt het voer uit. Het snijmes garandeert een gladde kuilwand zodat ook hier de kans op broei minimaal is en de structuur behouden blijft. Losgestorte bijproducten worden middels een invoervijzel naar de opvoerband getransporteerd. De opslag voor de losgestorte bijproducten was al op het bedrijf aanwezig en functioneert ook prima voor de Innovado. Aanpassingen waren niet nodig. “Wel heeft de machine een erfverharding als ondergrond nodig, bv. de klinkers die wij hier hebben”, merkt Jos op.
De rvs mengkuip is voorzien van twee verticale vijzels en heeft een inhoud van met 8 m3. Uiteraard beschikt de Innovado over een weeginrichting tot 1 kg nauwkeurig. Naast losgestorte bijproducten kan bv. ook stro worden geladen, bv. voor het rantsoen voor de droge koeien. Middels een draadloze verbinding kan de Innovado ook zelfstandig krachtvoersilo’s aansturen om droge en natte producten en mineralen te laden. “Wij voegen aardappelstoomschillen toe aan het rantsoen.”
In de gebouwen werkt de machine met transponders die in de vloer worden geboord. “Een soort euromuntje met een laagje kunststof.” Buiten werkt de machine met RTK-GPS.
8 keer per dag worden de melkkoeien van vers voer voorzien. Het voer kan zowel links als rechts worden gelost.
Optimale veiligheid
Bang voor een aanrijding met de Innovado is de familie niet. “Alles is beveiligd middels sensoren. Rijdt de Innovado over het koepad achter de stal en steekt er een koe over, dan stopt de machine ruim op tijd om de koe te laten passeren. Het terrein is voorzien van een hekwerk. “Veiligheid was voor ons een heel belangrijk aspect. De machine is rondom voorzien van de nodige scanapparatuur die constant de omgeving scant voor optimale veiligheid.
Er zit een pauzeknop op om het apparaat even stil te zetten en er is een manuele noodstop, die altijd rondom de machine te bedienen is. Wanneer de machine rijdt worden de veiligheidsbeugels in transportstand gebracht. We hebben naast ons melkbedrijf ook een zorgboerderij en de kinderen komen ook in de stal. Op het gebied van veiligheid wilden we dus geen concessies doen. Gelukkig bleek dat ook niet nodig.”
Familie Bom-Wessels
De familie Bom-Wessels in Emmer-Compascuum melkt 320 koeien in een 0+6+0-ligboxenstal die in 2013 werd gebouwd. Het jongvee wordt tot een leeftijd van 7 maanden op het bedrijf gehouden. Daarna verhuist het naar de tweede locatie in Nieuw-Weerdinge. In Emmer-Compascuum wonen Anjo en Janneke en zoon Jos. In Nieuw-Weerdinge wonen zoon Herbert met zijn vrouw Laura. Zoon Jos studeert nog, zoon Herbert werkt deels buitenshuis en Laura neemt de zorgboerderij voor haar rekening. De koeien worden driemaal daags gemolken in een 28 stands Dairymaster-swingover. Voor de melkbeurten worden ook medewerkers ingezet. Arbeidsbesparing en diercomfort zijn de speerpunten van het bedrijf.
Wil u meer informatie? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op!