Het evenwicht in de zuivelmarkt is nog niet gevonden. De Rabobank verwacht daarom voor de komende maanden een verdere daling van de melkprijs. Was er begin 2015 nog een opleving in de melkprijs, in het tweede kwartaal zakte de melkprijs verder dan vooraf gedacht. Deze daling zet zich in het komende kwartaal verder door. Herstel van de melkprijs wordt pas in het begin van 2016 verwacht.
Oorzaken hiervoor zijn de forse stijging in melkproductie nadat in april het melkquotum is afgeschaft. Ook in de Verenigde Staten is de melkproductie behoorlijk toegenomen. Tegelijkertijd is de vraag vanuit China en vanuit Rusland niet hersteld. Op korte termijn zijn er ook geen tekenen van herstel. De liquiditeitspositie komt hierdoor in het komende halfjaar verder onder druk te staan. Naast de dalende melkprijs is de prijs voor ruwvoer gestegen en dient er bij een aantal melkveehouders nog een forse superheffing te worden betaald. Volatiliteit van de zuivelmarkt is inmiddels realiteit. Dat vereist van de melkveehouder tijdig en adequaat anticiperen op sterke fluctuaties in opbrengstprijzen.
Jan van Beekhuizen, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank: "De afgelopen maanden zijn melkveehouders geconfronteerd met een lagere melkprijs. Daarnaast diende er over het afgelopen laatste melkquotumjaar nog een flinke superheffing te worden betaald. De komende maanden blijft de melkprijs laag en komt wellicht onder de € 30,- per 100 kg melk. Mede door de stijgende kosten voor ruwvoer zal de liquiditeitspositie van melkveehouders in de komende maanden verder achteruit gaan. Goede financiële monitoring is nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen."
Prijsontwikkeling
Op basis van de huidige inzichten gaan melkprijzen pas in het eerste kwartaal van 2016 weer enigszins stijgen. De prijsontwikkeling is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de melkproductie in Europa en de VS en de afzetkansen richting China en Rusland. Daarnaast is in Nieuw Zeeland het seizoen voorzichtig begonnen. De zeer lage melkprijs daar werkt mogelijk remmend op de melkproductie.
Naar verwachting staan de prijzen van basiszuivelproducten de komende tijd, mondiaal gezien, onder druk. Door een gunstige waarde van de Euro zijn de prijzen van basiszuivelproducten in het afgelopen halfjaar niet verder onderuit gegaan. De hoge zuivelproductie in Europa en de Verenigde Staten zorgen ervoor dat het evenwicht in de markt, bij een lage vraag vanuit China nog op zich laat wachten. Op dit moment worden voorraden van zuivelproducten gevormd, dit vertraagt eventueel herstel van de zuivelprijzen Voorlopig blijven krachtvoerprijzen op het huidige acceptabele niveau. De ruwvoerprijzen zijn momenteel gestegen door de effecten van de muizenplaag en de trage start van het groeiseizoen.
Al langere tijd hebben melkveehouders te maken met een volatiele zuivelmarkt. De stijging van melkproductie na afschaffing van de melkquotering was voorzien. In mei was de melkproductie in Nederland ruim 6% hoger dan vorig jaar. Vanwege deze schommelingen in opbrengstprijzen gaat de Rabobank uit van lange termijn verwachtingen voor het bepalen van het rendement van een bedrijf. Wanneer ondernemers met liquiditeitsproblemen worden geconfronteerd hoeft dat geen gevolgen te hebben voor de inschatting van het bedrijfsrisico. Het goed monitoren van de liquiditeit van een bedrijf door de ondernemer kan wel het verschil maken.
Melkveehouders doen er goed aan nog eens goed te berekenen of het produceren van de laatste extra liters in de komende maanden wel loont. Verder blijkt dat in 2014 regelmatig extra is geïnvesteerd in onderhoud en vervanging van machines. Het is wellicht verstandig deze investeringen daar waar mogelijk nu uit te stellen.
Meer informatie:
Rabobank
W.: www.rabobank.nl