Op veel melkveebedrijven valt nog winst te behalen als het gaat om ruwvoerwinning. Om melkveehouders hierbij te ondersteunen, heeft Agrifirm KrachtKuil geintroduceerd. Dit is een toolbox met praktische hulpmiddelen voor optimaal inkuilmanagement.
“Het klinkt misschien gek, maar als voerleverancier willen we dat melkveehouders zo weinig mogelijk krachtvoer kopen. Dit door het maximale uit hun ruwvoer te halen, zegt Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm. “Veel veehouders slagen hier al in, maar er is ook een groep die nog wat hulp kan gebruiken.”
Tjoonk baseert zijn uitspraken op voederwaardecijfers van kuilen die Agrifirm gebruikt voor rantsoenberekeningen. “We zien regelmatig kuilen met een te hoog boterzuurgehalte, te veel ammoniak, een te lage voederwaarde of te weinig eiwit. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerd maaimoment of een niet-optimaal inkuilproces.”
Grond is duur en daarbij is het de uitdaging met zo min mogelijk input ruwvoer te produceren met een optimale kwaliteit en met zo min mogelijk verliezen. Daarom heeft Agrifirm Krachtkuil geintroduceerd. Deze toolbox bevat verschillende instrumenten om melkveehouders te helpen met de teelt en oogst van gras en snijmais.
Ruwvoer + App: inzicht in het ideale maaimoment
Een belangrijk hulpmiddel binnen KrachtKuil is de Ruwvoer + App van Agrifirm. Deze app helpt melkveehouders bij het bepalen van het optimale maaimoment en houdt rekening met 11 regio’s in Nederland, ook nog weer onderverdeeld in klei, zand en löss.
“Het maaimoment is cruciaal voor de uiteindelijke kuilkwaliteit,” legt Tjoonk uit. “De app geeft inzicht in de voederwaardeontwikkeling en helpt de melkveehouder om een doordachte keuze te maken: maaien of wachten? Dit hangt af van de gewenste voederwaarde, het type grasland en de diergroep waarvoor het ruwvoer bestemd is. Ook factoren zoals groeisnelheid en bemestingsniveau spelen een rol. Door deze gegevens te combineren met weersinformatie ondersteunt de app melkveehouders in hun beslissingen.”
Persoonlijk advies en begeleiding
Agrifirm-adviseurs staan klaar om veehouders te begeleiden, ook wanneer een kuil tegenvalt. “Samen analyseren we de mogelijke oorzaken, zodat we hier de volgende keer op kunnen inspelen,” vertelt Tjoonk. “Misschien is een andere inkuilstrategie nodig, mag er meer aandacht worden besteed aan vastrijden of afdekken, of kan een inkuilmiddel uitkomst bieden. Ook het risico op broei nemen we onder de loep, waarbij we kijken naar de kwaliteit van het product, maar ook naar de voersnelheid en de afmetingen van de kuil.”
Het hele jaar door waardevolle tips
De ondersteuning van Agrifirm beperkt zich niet tot het inkuilproces. Gedurende het jaar krijgen melkveehouders tips op basis van waarnemingen van ruwvoerspecialisten in hun regio. “Dit kan variëren van advies over waterafvoer – zoals het graven van geultjes bij plasvorming – tot het eggen van percelen. Soms lijken deze tips vanzelfsprekend, maar ze kunnen net dat extra zetje geven,” aldus Tjoonk.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: beeldarchief Prosu bv