In 2018 groeit het productievolume in de agrarische sector naar verwachting met 0,5 procent. Voor het omslagjaar 2017 gaan we uit van een stagnatie van de productiegroei. 2018 wordt wederom uitdagend. Het beeld voor melkvee- en varkenshouders werd na twee moeilijke jaren positief. Voor akkerbouwers is 2017/18 na drie goede seizoenen juist minder. Binnen alle sectoren geldt dat de verschillen tussen ondernemers onderling groter zijn geworden.
Lagere melkprijzen in 2018
2017 was een roerig jaar voor de agrarische sector, onder meer voor de melkveehouderij. Op 1 januari 2018 gaat de fosfaatwetgeving in. Om de door de EU verleende uitzondering voor een hogere mestafzet te behouden moest in 2017 de hoeveelheid fosfaat fors omlaag. De forse krimp van de melkveestapel (met circa 7 procent) was een duidelijk gevolg van de nieuwe regels. De zuivelproductie kon uiteindelijk op peil blijven dankzij onder andere meer krachtvoer, vaker melken en het afvoeren van jongvee en oudere minder rendabele koeien. De melkprijzen waren bovengemiddeld hoog, zodat de rendementen een stuk beter waren dan in 2016. De spotprijzen op de wereldmarkt duiden op lagere melkprijzen vanaf januari.
Onzekerheid in zuivelsector blijft
De verwachting is dat de gemiddelde omvang van het melkveebedrijf in 2018 niet verder zal dalen. Zo wordt er al flink gehandeld in fosfaatrechten van stoppers. De derogatie is volgens minister Schouten binnen, maar de onzekerheid blijft voor vele bedrijven groot.