Wat doet de melkprijs? Hoe zit het met de voerpositie na 2 droge jaren en de opkomende maïsoogst? En moet je nog investeren in fosfaatrechten? Het zijn vragen die nu spelen. In 2019 zijn de bewegingen in de kosten en opbrengsten op het melkveebedrijf sneller, onverwachter en scherper dan anders. Het is dus nog belangrijker dat je grip houdt op de liquiditeitspositie en het bedrijfssaldo van je onderneming.
Liquiditeitsmanagement
Omdat de meeste melkveehouders vanwege de droogte niet kunnen teren op een ruime voorraad ruwvoer, ligt het voor de hand dat ze voer aankopen. Maar dan moet daar financieel gezien wel ruimte voor zijn. Dus het is van groot belang dat je op een systematische manier vooruitkijkt naar de beschikbare liquide middelen op het bedrijf.
Liquiditeitsmanagement is een stuurmiddel om financiële ruimte en knelpunten in kaart te brengen en daarop in te spelen. Overzichten van de rekening courant in combinatie met de maandelijkse inkomsten en uitgaven geven een beeld van de ontwikkelingen in de (nabije) toekomst. Je adviseur kan helpen om je liquiditeit in beeld te brengen en grip te krijgen op je bedrijfssaldo.
Langetermijnvisie aanscherpen
Als je ook grip wilt krijgen op je geldstromen, is een maandelijkse liquiditeitsprognose een goed hulpmiddel. Je kunt zelf aan de knoppen draaien als het gaat om veranderende opbrengstprijzen en kosten voor voer, teelt, mestafzet, rente en andere uitgaven. Een boekhoudprogramma rekent bovendien belangrijke keuzes voor je door.
Koop ik fosfaat uit eigen middelen of is dat voor de nabije toekomst geen goed idee? Sla ik nu extra ruwvoer in of kies ik ervoor om extra krachtvoer aan te kopen dat ik gespreid kan betalen? Met inzicht in de gevolgen voor het bedrijfssaldo kun je op korte termijn je visie voor de lange termijn aanscherpen.
Meer grip krijgen?
Wil je ook meer grip op je saldo? Vul dan het contactformulier van Countus in (scrol even helemaal door naar beneden).
Bron: Countus