Er gebeurt wederom veel op de grondstoffenmarkt. Op de granenmarkt hebben we de afgelopen twee weken flinke prijsbewegingen gezien door de verdere escalaties in Oekraïne. Rusland blokkeert belangrijke graanroutes. Dit legt nog meer druk op de granenmarkt vanwege het exporteren via de weg en het spoor. Ook de sojaprijzen stijgen hard mee op de berichtgevingen van de oorlog.
Lees hieronder alles over de huidige grondstoffenmarkt.
Euro corrigeert naar 1.0989
Na de sterke schommelingen op de valuta markten in de eerste helft van juli, zien we in de tweede helft een correctie plaatsvinden. De euro is van 1.1245 op 14-7 weer terug gekomen op 1.0989 op 27-7. Ook de DXY index, het mandje valuta tegenover de Dollar, staat ondertussen weer op 101.79, nadat deze index op 13-7 door de psychologische bodem van 100 heen zakte (zie grafiek). De voorgaande beweging omlaag was het resultaat van beter dan verwachte inflatie cijfers, investeerders reageerden daar erg positief op en de correctie terug van de afgelopen twee weken is eigenlijk de beweging, waarbij investeerders weer even met beide voeten op de grond worden gezet. Want de rentes zijn toch verder gestegen, maar de hoop op een stop, op de renteverhogingen in de nabije toekomst, gloort voor investeerders aan de horizon.
Rentes historisch hoog
Woensdagavond 26-7 maakte de FED bekend opnieuw de rente te verhogen met 0.25% tot 5.50%. Ook de ECB maakte donderdag 27-7 bekend de rente nogmaals 0.25% te verhogen tot 3.75%. Hiermee staan we op niveaus welke we in het jaar 2000 voor het laatst hebben gezien. Zowel de FED als de ECB laten weten dat er mogelijk verdere rente verhogingen aan zullen komen, maar laten dit afhangen van een aantal belangrijke indicatoren. Een duidelijk verschil tussen de twee is dat de FED verwacht dat dit een laatste verhoging was, terwijl de ECB nog steeds zegt stappen te moeten zetten.
Belangrijke data over de inflatie:
- 31-7 Consumenten Prijs Index EU
- 10-8 Consumenten Prijs Index VS
- 11-8 Producenten Prijs Index VS
Indien deze cijfers positiever zijn dan verwacht, zullen investeerders weer meer risico durven nemen, omdat de kans op een pauze op de rente verhogingen dan aanzienlijk hoger is. We wachten af.
In Japan heeft de centrale bank laten weten na te denken over een rente verhoging, daar schrokken investeerders een beetje van, maar het is belangrijk te onthouden dat Japan nog ultra lage en zelfs negatieve rentes hanteert. In China lieten de aandelen een flinke winst zien, investeerders stapten massaal in met de verwachting dat China de economie verder zal proberen te stimuleren.
Verder zweven berichten rond over een potentiële, nieuwe munteenheid voor de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), zij zullen eind augustus een grote bijeenkomst houden. Belangrijk te onthouden; dit gaat niet over het vervangen van valuta in eigen landen. Deze groep landen zoekt naar een manier om op basis van een stabiele munteenheid handel te drijven. Niet verkeerd om de berichtgeving te volgen, maar belangrijk ook goed te weten, wat dit niet inhoud, want de nieuwsberichten hebben soms verleidelijke koppen om lezers te trekken.
Goud en zilver dalen
Goud en zilver corrigeerden weer naar beneden de afgelopen twee weken naar aanleiding van de dollar, welke weer terug keerde naar voorgaande niveaus. Waar we weinig over horen en wat logisch is, is de beweging van het fysieke goud. De oorlog en de sancties op Rusland hebben als resultaat dat landen en hun centrale banken massaal hun goud naar de eigen kluizen transporteren. Achter de grafiek van goud en zilver gebeurt veel meer dan de prijzen laten zien.
De prijs per Troy Ounce (31,103 gram) is gedaald voor goud tot $1.943 en voor zilver $24.32.
Granenmarkt in de ban van de oorlog
In de granenmarkt hebben we de afgelopen twee weken flinke prijsbewegingen gezien door de verdere escalaties in Oekraïne. Er is tot op heden geen overeenkomst voor een graandeal, Rusland blokkeert belangrijke graanroutes en heeft verschillende havens en silo’s voor graanopslag gebombardeerd. Dit legt nog meer druk op het exporteren via de weg en het spoor, maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de volumes die per boot weg zouden moeten gaan.
Beschikbaarheid is goed, maar prijs op de granenmarkt een ander verhaal
Tarwe en gerst zijn ondertussen volop in de oogstperiode en het meeste komt goed van het land af, ondanks het wisselvallige weer. De beschikbaarheid is momenteel goed, maar de prijs blijft een heel ander verhaal. Belangrijk is het feit dat de euro, de afgelopen twee weken, flink aan waarde heeft verloren ten opzicht van de dollar, dit maakt dat de escalatie in Oekraïne en de dalende euro dubbel in de stijgende prijs.
Eiwitten blijven duur
Sojprijzen stijgen hard mee op de berichtgevingen van de oorlog, dit is momenteel de bepaler van het sentiment. Natuurlijk spelen de weerberichten over wel of geen regen in Amerika nog steeds een belangrijke rol, maar zorgen voornamelijk voor een fluctuatie op dagelijkse basis in een omhoog gaande trend.
Raapschroot is ondertussen aanzienlijk gezakt in prijs, omdat we tegen de nieuwe oogst aan zitten. Het oogsten is begonnen en de fabrieken zijn ook begonnen de nieuwe oogst te verwerken. Wel zal de beschikbaarheid aan het eind van het jaar ook afhangen van de mogelijkheden van export vanuit Oekraïne. Zonneschroot LP en MP zijn relatief goed beschikbaar, na wat productie problemen. HP is wel krapper en heeft hoge prijzen door de oorlog en is daardoor ten opzichte van de raap duur.
Belangrijk is nog steeds ruim op tijd de bestellingen door te geven, zodat er gecheckt kan worden of er product is om te leveren.
Bijproducten staan stil, gaan omhoog of wachten op een boot
Tarwegries is slecht beschikbaar en beweegt momenteel ook mee omhoog met de nieuwsberichten over de oorlog. Sojahullen en palmpit zijn beide momenteel krap aan de voorkant, omdat beide wachten op een vertraagde boot. Enkel de bietenpulp blijft stabiel in prijs. Wel is natuurlijk de vraag of dit zo blijft in de komende maanden. Voor nu zijn ze goed te verkrijgen en zit er weinig beweging in de prijs.
Bron: Agrifirm