Overdag een paar graden boven nul en ’s nachts net rond of iets onder het vriespunt luidt het 14-daagse weersvooruitzicht. Ook de bodemtemperatuur zakt inmiddels richting de 10 graden. Dit betekent dat het zo goed als gedaan is met de grasgroei. Tijd om de percelen, voor zover nog niet gebeurd, klaar te maken voor de winter. Check ook nog even de bodem-pH. De omstandigheden zijn nog steeds erg mooi om deze te corrigeren.
Wat moet er gebeuren in aanloop naar de winter?
- Breng het gras de percelen binnen afzienbare tijd op de goede hoogte (7-10 cm) om kans op vorstschade en verstikking/verrotting zo veel mogelijk voor te zijn. Afgrazen met vee kan op veel plekken nog prima, mogelijk ook nog oogsten voor wintervoer. Gebruik eventueel stro (500 kg / ha over het gemaaide gras verdelen) om de conservering fors te verbeteren (DS omhoog, RE omlaag).
- Zorg dat de ontwatering van de percelen in orde is. Zijn alle waterdoor- en uitgangen open (sloten gemaaid, greppels open)? Loop de drainage nog eens langs en spuit deze, om schade te voorkomen, alleen door als het echt nodig is.
- Waar het kan is het, gezien het nog steeds grote neerslagtekort, een goed idee de duikers nu even tijdelijk dichtzetten om het eventuele water in het land te laten trekken. Maak ze wel zodanig dicht, dat ze ook weer makkelijk open kunnen als de omstandigheden daar om vragen.
- Zet in op actief (laten) bestrijden van mollen, u plukt hier komend voorjaar de vruchten van.
?
Bekalking op bestaand grasland of bij graslandvernieuwing
Als een bekalking met graslandvernieuwing of -verbetering wordt gecombineerd, dan is het aan te raden de kalk uit te rijden na het ploegen of voor het frezen. Daarmee wordt de kalk goed met de toplaag gemengd.
Voor bestaand grasland is het advies de kalk in het najaar te strooien. Kalk heeft tijd nodig om volledig tot werking te komen. Het voordeel van bekalken in het najaar is de veel lagere kans op ammoniakvervluchtiging. Dit gebeurt als kalk in aanraking komt met ammoniumstikstof uit meststoffen. Mocht toediening om wat voor reden dan ook niet lukken de komende periode, dan kan bekalken in het voorjaar ook nog zolang het gras kort is. Ook het strooien van korrelkalk is dan een mogelijkheid.
Magnesiumhoudende kalkmeststoffen
Hebben de percelen met een lage Ph ook een lage magnesiumtoestand, dan is bekalken met een magnesiumhoudende kalkmeststof de goedkoopste oplossing. Ook magnesiumhoudende kalkmeststoffen zijn het beste in het najaar toedienen in verband met de trage werking van de kalk. Zet een magnesiumhoudende kalkmeststof overigens alléén in als er sprake is van een lage toestand. Een magnesiumoverschot kan leiden tot problemen met de vee gezondheid.