Een veelgehoord advies om smakelijk gras te krijgen is zout (natrium) strooien. Een uitstekende manier om vers gras opname te verhogen. Echter: op lekker, fris etgroen dat nu in de wei staat heeft zout strooien weinig zin.
Na het maaien van de eerste snede gras zien we een enorme hergroei van het gras. Dat komt door de hoge mineralisatie die nu plaats vindt in de bodem. “Het gras brult de grond uit!” ziet productmanager Mark de Beer van LG. “De bijgroei op de graslandpercelen is dusdanig groot, dat de smakelijkheid eigenlijk niet onder druk staat". Om het beweidingssysteem succesvol te laten draaien, zullen voldoende percelen gemaaid moeten worden om te lang inscharen van het melkvee te voorkomen.
Geen zout
Weidezout strooien heeft pas zin als het grasland onsmakelijk gaat worden. Naast zout zijn suikers echte “smaakmakers” in gras. Door het zonnige weer van de afgelopen weken is het gras van zich zelf al erg smakelijk. Wacht met zout strooien tot na de 2de snede. Eind juni, begin juli komt vaak droogtestress voor in grasland. Gras gaat door deze stress doorschieten. De smakelijkheid van doorgeschoten gras is beduidend lager dan van fris etgroen.
Goed grasland
Smakelijk gras begint bij een goed grasbestand. Goede grassen als Engels raaigras en Timothee zijn de smakelijkste soorten in blijvend grasland. Bij meer dan 80% goede grassen en klavers is de smakelijkheid van gras vaak het hoogst.
Bron: Limagrain