Koeien & Kansen bedrijven treffen maatregelen om meststoffen goed te benutten en om te voorkomen dat de meststoffen naar het oppervlaktewater afspoelen. Dit gebeurt onder andere door te letten op de weersomstandigheden, het verdunnen van mest, het nauwkeurige bemesten, het hanteren van bemestingsvrije zones en het dempen van sloten.
Melkveehouder van Wijk hanteert op de zware rivierklei in de Betuwe een aantal vuistregels bij het bemesten. Dit zijn onder andere het geven van kleine kunstmestgiften, het uitrijden van mest in het voorjaar bij de juiste bodemtemperatuur, het toevoegen van water aan de mest, het tijdens het mest uitrijden rekening houden met het weer en tot slot het hanteren van mestvrije zones langs de slootkanten. Op deze manier vindt er niet alleen een maximale benutting van de nutriënten plaats, ook wordt het risico op afspoeling geminimaliseerd.
Nauwkeurig bemesten
Melkveehouder Kuks in het heuvelachtige Twentse Nuffer vindt het juist erg belangrijk dat de dierlijke mestgift niet te groot is. Daarnaast moet de mest netjes in de grond terecht komen waardoor afspoeling door een flinke bui zoveel mogelijk voorkomen wordt. Deze werkwijzen dragen bij aan een betere mineralenbenutting. Het gevolg is dat er lagere emissies zijn naar de lucht, de grond en het oppervlaktewater. In het Brabantse Landhorst past De Kleijne parallel aan de sloot drie werkgangen toe op zijn percelen bouwland. Daarnaast hanteert hij sinds kort een bufferstrook waarop geen bemesting wordt toegepast. Hierdoor wordt afspoeling van de nutriënten naar de sloot voorkomen.
Dempen van sloten en aanleggen van plas-dras oevers
In het Friese Oudega willen de gebroeders Koopman enkele sloten dempen, net als melkveehouder Buijs in West Brabant. Een gevolg hiervan is dat er grotere percelen komen met voordelen voor graslandgebruik. Maar dit leidt ook zeker tot een verminderde afspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater. Echter moeten de gedempte kubieke meters wel elders op het bedrijf weer gecompenseerd worden in verband met het behoud van de bergingscapaciteit in het watersysteem. In Friesland zullen hiervoor andere sloten met plas-dras oevers verbreed worden, die op hun beurt weer aantrekkelijk zijn voor weidevogels.
Aandacht voor bodemkwaliteit
Op vrijwel alle bedrijven is er aandacht voor de verbetering van de bodemkwaliteit. Dit is de basis voor een goede water- en nutriëntenbenutting. Met een goede infiltratiecapaciteit en vochtbergend vermogen wordt de productie gestimuleert en worden plasvorming en afspoeling voorkomen.
Bron: DairyCampus