Door de wisselende weersomstandigheden is bij de één de tweede snede al lang en breed weer ingekuild, terwijl op andere plaatsen de grasgroei van de tweede snede pas goed op gang komt.
Dat blijkt ook uit de maaipercelen die in de praktijk gevolgd (tabel). Daar waar het gras in de aar gaat schieten daalt het ruw eiwit en de voederwaarde snel. Gemiddeld zo’n 3,5 – 4,5 g ruw eiwit per dag. Door een week later te maaien daalt het ruw eiwit in de kuil met globaal 30 g RE/kg ds.
Vergeet niet de zware snede te compenseren
Is er een zwaardere snede gemaaid dan gepland, geef dan 5 kg N/ha extra per ton die er meer is gemaaid. Dit is ongeveer een kwart van de te veel of te weinig gegeven stikstof in de eerste snede.
Daar waar de opbrengst van de eerst snede boven de 6 ton ds uitkwam zou er tot 15 kg N/ha extra gestrooid moeten worden. Veelal heeft dit niet plaatsgevonden. Dat betekent dat het ruw eiwit in het gras lager zal zijn dan verwacht. Een eerste indicatie komt al uit de vers grasanalyses waaruit blijkt dat het eiwitgehalte laag is.
Grote variatie in grasgroei maaisnede
Gemiddeld kwam de grasgroei uit op ca 140 kg ds/ha/dag. De variatie was echter groot: van 80 -210 kg ds/ha/dag. Daar waar de tweede snede in de aar begint te schieten loopt de grasgroei snel terug. Op tijd de tweede snede maaien is dan ook het advies.
Wisselende weersomstandigheden
De afgelopen weken hebben we te maken met zeer wisselende weersomstandigheden. Een droge periode heeft zich dit weekend vlot afgewisseld met stromende regen. Vandaag vallen er nog een aantal buien. Hieronder zie je wat er bij jou voorspelt wordt!
Bron: Agrifirm / Weeronline