Op een uitzondering na is nu de eerste snede gras van het land. Terugkijkend zijn er globaal twee momenten van inkuilen geweest, te weten rondom Hemelvaartsdag en afgelopen week. Dat betekent ook twee totaal verschillende kwaliteiten.
Gekuild rondom Hemelvaartsdag
De kuilen aangelegd rond Hemelvaartsdag kenmerken zich door het lage ds-gehalte bij inkuilen. Daar tegenover staat dat met materiaal een prima voederwaarde heeft (VEM >950) en een ruw eiwitgehalte wat varieert tussen de 170 en 200 g RE/kg ds. Op een aantal plaatsen was de kuil zo nat dat het de vraag is of het inkuilproces de voederwaarde en de kwaliteit van het eiwit niet nadelig beïnvloed heeft.
Kuilen afgelopen week 1e snede
De kuilen van afgelopen week kenmerken zich door een laag ruw eiwit. Globaal varieert dit tussen de 110 en 140 g RE. Ondanks dat het een zeer zware snede was die al gedeeltelijk in de aar was geschoten ligt de VEM op de meeste plaatsen nog tussen de 900 en 950 VEM. Dat komt doordat de celwanden nog goed verteerbaar waren. Kortom een gezond gewas wat straks in rantsoenen met snijmais een extra eiwitaanvulling vraagt.
Deze week pas eerste snede gemaaid: volgende snede licht maaien
De afgelopen week zijn er op plaatsen zeer zware maaisneden geoogst van boven de 6000 kg ds. Op meerdere plaatsen is de zode beschadigd en, als gevolg van tekort maaien, het groeipunt uit het gras gemaaid. Dat geeft al snel een groeivertraging van meerdere dagen. Daarnaast was door het koude voorjaar de bloeitijd van vooral het Engels raaigras in het noordelijke deel van Nederland iets later. Dat had tot gevolg dat op veel plaatsen het gras pas de komende snede in de aar begint te schieten.
Voor een snel herstel van de zode is dan ook het advies om de komende snede licht te maaien. Bemest deze snede zeker niet te weinig. Een tekort aan stikstof werkt niet mee aan een snel herstel van de zode!
Bron: Agrifirm