Gemiddeld kwam de voederwaarde van gras afgelopen week uit op 960 VEM, 225 gram ruw eiwit en 95 gram suikers per kg droge stof. Vooral het suikergehalte is, als gevolg van de relatief bewolkte weersomstandigheden, afgelopen week gedaald.
Voederwaarde gras
Gemiddeld is de VEM van het gras vergelijkbaar met voorgaande weken; maar wanneer men beseft dat er momenteel overal in vrij kort gras wordt geweid, betekent dit relatief een daling van de voederwaarde. Uit een aantal grasanalyses die genomen waren in de percelen die de afgelopen tijd niet waren schoon gemaaid, was de voederwaarde gedaald naar slechts 850 VEM/kg ds en het ruw eiwit kwam nauwelijks boven de 175 g/kg ds uit. Kortom om een goede beoordeling te maken van de kwaliteit gras die men kiest als uitgangspunt in de rantsoen berekening is een Farmwalk noodzakelijk!
Hoe houden we de koeien aan het eten?
In deze tijd van het jaar is het de kunst om de koeien voldoende gras in de weide te laten vreten. Welke factoren spelen daarbij een rol en hoe kunnen we daar op inspelen.
Kwaliteit gras
In de herfst loopt de grasgroei terug waardoor het langer duurt voordat er weer een weidesnede staat. Daardoor neemt de celwandverteerbaarheid af. In vergelijking met het voorjaar is de celwandverteerbaarheid momenteel 7% lager. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de verteringssnelheid van het gras.
Daarnaast stijgt in de herfst het ruw eiwit in het gras als gevolg van de mineralisatie en het vrijkomen van de stikstof voor de plant. Tegelijkertijd daalt het suikergehalte in het gras als gevolg van het korten van de dagen waardoor de energie-eiwitverhouding in het gras scheef komt te liggen.
Met als gevolg een minder optimale vertering op pensniveau. Ook de voederwaarde van het (herfst)gras is daardoor niet optimaal benut. Een gedeelte van de berekende VEM wordt daarmee niet tot waarde gebracht met als gevolg een dalende ds-opname. De bijvoeding op stal zal dus afgestemd moeten worden op de kwaliteit van het gras.
Hoger relatieve luchtvochtigheid invloed op voederwaarde gras
In deze tijd van het jaar is de relatieve luchtvochtigheid hoog. Dat betekent dat schimmels op het gras, of in de zode de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Afgelopen periode is er dan ook regelmatig roest waargenomen op het gras. Daarnaast begint, wanneer het gras te lang wordt als gevolg van de omzettingen in de zode, het gras muf te ruiken/te stinken. Het advies is dan ook om in deze tijd van het jaar altijd te weiden in kort gras. Het aanbod kan dan vergroot worden door het weideoppervlak te vergroten.
Grasgroei daalt langzaam
Afgelopen week was de grasgroei nog ca. 38 kg ds per ha per dag. Dat betekent dat de bijvoeding op stal de komende weken geleidelijk toe moet nemen om voldoende droge stof in de koe te krijgen.
Bron: Agrifirm