In Nederland is ruim 800.000 ha grasland in beheer bij melkveehouders. Hoe is op deze grote oppervlakte de biodiversiteit te verhogen via de inzet van precisiebemesting? Via sensoren (satelliet, op maaimachine, drone, op grashakselaar) is grasgroei te monitoren. Door op het juiste moment, op de juiste plek de juiste hoeveelheid drijf-, kunst- of vaste mest te geven, neemt de mestbenutting toe.
Wereldwijd, ook in Nederland, gaat de biodiversiteit zo sterk achteruit dat de fundering van onze economie wordt bedreigd, evenals voedselzekerheid en kwaliteit van leven (IPBES 2019). Landbouw is één van de oorzaken van biodiversiteitsverlies, maar speelt tevens een belangrijke rol in het herstel van ervan.
Olympische strategie
De akkerbouw heeft goede ervaring met de zogenaamde ‘olympische strategie’. Ofwel: betere prestaties nog beter maken. Het optimaal verdelen van nutriënten tijdens de groei leidt tot minimale verliezen, maar ook tot meer variatie binnen en tussen percelen. Kan deze strategie ervoor zorgen dat zowel biodiversiteit (op plekken waar minder nutriënten naartoe gaan) als productie toeneemt (op plekken waar meer nutriënten naar toe gaan)?
Precisiebemesting op grasland
Het doel is om een concept te ontwikkelen en te toetsen voor precies bemesten van grasland voor het realiseren en onderhouden van meer biodiversiteit. Tevens moet er voldoende gras en ruwvoer geoogst kunnen worden. In dit artikel kijken we naar de praktische kant van dit project, dat een onderdeel vormt van de PPS ‘Met precisie naar meer biodiversiteit’.
Plan van aanpak voor precisiebemesting
Op Dairy Campus is ruimte gecreëerd (stroken, percelen) voor biodiversiteit. Deze stroken en percelen behoeven minder meststoffen en de voerproductie is lager. Om voldoende voer op het resterende areaal te produceren, wordt precisiebemesting ingezet.Hoe is dit te realiseren?
Benutten van variatie tussen en binnen percelen
- Doelgericht plaatsspecifiek bemesten voor meer diversiteit en betere en hogere productie.
- Gebruikmaken van sensoren, bodeminformatie, expertkennis en plaatsspecifiek kunnen strooien op basis van strooikaart.
Wat is de ‘behoefte’ aan meststoffen voor (dm, km):
- Meer biodiversiteit
- Meer ruwvoer
Bron: Verantwoorde Veehouderij