Op het eerdere artikel "Schouten komt met alternatieven voor sleepvoet" zijn vele reacties ontvagen. Vredo heeft hierop gereageerd met onderstaand artikel. Vredo maakt graag van de mogelijkheid gebruik om zijn verhaal te plaatsen, en het van zijn kant te belichten en nog breder onder de aandacht te brengen.
Het gaat natuurlijk wel ergens over, het is een erg actueel onderwerp.
Waarom actueel? Op klei en veengronden is de sleepvoet lange tijd de machine geweest waarmee op deze gronden de mest werd opgebracht en boeren en loonwerkers zijn met de aankomende verandering in wetgeving op zoek naar alternatieven…
Omdat landelijk de ammoniak uitstoot nog altijd te hoog is, word er naar een alternatief gezocht met minder ammoniak uitstoot. Het beste alternatief op klei en veengrond is, volgens minister Schouten, de sleepvoet i.c.m. sleepaanvoerslang, waarbij de mest verdunt wordt met water. Het verdunnen met water heeft als effect dat het aandeel ammoniak in de mest gereduceerd wordt, maar daarnaast heeft het ook als effect dat de mest erg dun is en dus breed uitloopt. Vandaar de aanpassing dat de mest op stroken van 10 cm mag liggen ipv 5 cm, echter, het breder uitlopen vergroot weer het opnameoppervlak en dus de uitstoot.
Een ander praktisch probleem is dat de dikke fractie op het gewas blijft liggen, opdroogt met een minimale mestwaarde benutting en vervolgens zo weer de gras kuil in wordt geharkt, met alle gevolgen van dien. Dit resultaat is vergelijkbaar met de gevolgen van de spreidplaat , alleen heeft de spreidplaat daarbij het voordeel dat hij de dikke fractie niet op strookjes legt, en er veel dikke deeltjes tussen het gras door op de bodem komen, en dus niet de kuil ingaan.
Een derde probleem is dat handhaving van het met water verdunnen van de mest moeilijk controleerbaar is.Om dit alles voor te zijn, zijn wij ervan overtuigd van de werking van het Vredo dubbel schijven systeem. Hiermee leggen we de mest af in een ondiepe V vormige sleuf.
Wij hebben derhalve dit de laatste 2 jaar aangedragen als een gedegen en verantwoord concept en hebben dit systeem verder geoptimaliseerd door onderwerkers achter de schijven en de mestslang te plaatsen , die met gewasresten het sleufje toedekt.
Veel veehouders op (klei) veengebieden zijn hier sceptisch over, waarom? Toen er ca. 25 a 30 jaar geleden zodenbemesters ingezet zijn op kei veengrond, gaf dit indroogschade.
De oorzaak hiervan was dat er in die tijd (met diverse technieken) ca 8 cm diep gesneden werd, en er men dus dwars door de zode heen sneed, met als gevolg indroging, en draagkracht verlies door doorsnijden van de zode.
Tegenwoordig maken we een 3 a 4cm ondiepe V vormige sleuf met ons dubbelschijvensysteem voor 25 m3/ha , met separaat mechanisch geveerde elementen, eventueel met optionele onderwerkers de mest in het sleufje extra toedekken (waardoor de reductie nog groter word)
Kortom: De manier waarop de sleuf gemaakt word maakt het grote verschil ten opzichte van vroeger.
Waarom dubbel schijven systeem?
Hierdoor word de bodem en de zijkant van de sleuf niet verdicht, dus snelle mest opname,(optimale benutting van mest) deze dringt te allen tijde in de bodem.
Waarom V vorm?
Hierdoor worden er geen verticale wortels doorsneden en blijft gras intact.
Waarom ondiepe snede in de bodem?
Hierdoor blijft de zode (wortel bed) intact, dus draagkracht blijft behouden, sleuf word maximaal afgevuld met mest, geen uitdroging en is eenvoudig controleerbaar.
Waarom separaat en mechanisch geveerde elementen?
Voor snelle en perfecte bodemvolging, duo elementen volgen de bodem niet goed, waardoor er of te diep, of te ondiep gesneden wordt, met als gevolg verlies van draagkracht van de bodem, of teveel ammoniak uitstoot. Mocht er nog twijfel bestaan onder agrariërs en of loonwerkers, willen we dit graag bewijzen. Graag zouden wij bij proefboerderijen en of onderzoek instituten, onderzoek doen naar schade en draagkracht verlies, om de werking van het dubbelschijvenprincipe op klei en veengrond te bewijzen.
Sleepvoet
Bron: Vredo