Hoofdfoto: een beeld waar het PlanetProof keurmerk voor staat: Balans tussen dier, klimaat en natuur (bron: FrieslandCampina)
In september 2018 heeft FrieslandCampina boer Ard van Veen benaderd om ambassadeur te worden van het PlanetProof keurmerk, onder meer bekend van de melkpakken. Het naar klimaatneutrale strevende keurmerk zet zichzelf goed op de kaart door bij duurzame zuivel, groente, eieren en fruit de naam eraan te verbinden, maar is dit keurmerk haalbaar voor de Nederlandse boer en waar streven de initiatiefnemers nu uiteindelijk echt naar?
Het PlanetProof concept speelt in op drie zogenaamde pijlers: Dier, natuur en klimaat. Als een bedrijf PlanetProof wil zijn, moet het minimaal aan de bij deze pijlers behorende eisen voldoen.
Pijlers Dier, Natuur en Klimaat
Het melkveebedrijf van Ard van Veen voldeed aan alle eisen van een PlanetProof melkveehouderij. Dat wist men bij FrieslandCampina, vandaar dat in september de vraag kwam of Van Veen ook ambassadeur van het PlanetProof keurmerk wou worden. Van Veen had daar wel interesse in.
Van Veen: "Als je kijkt naar 'dier' is het bijvoorbeeld van belang om een hoge levensduur op je bedrijf te behalen, maar ook om dierenwelzijn in een hoog vaandel te hebben staan. Dit houdt onder meer in om voldoende koeborstels in de stal te hebben hangen. Bij 'natuur' wordt gekeken naar de hoeveelheid grasland die een melkveehouderijbedrijf in gebruik heeft en of er beheerpakketten aanwezig zijn. Denk hierbij aan de zorg voor onze weidevogels. Voor 'klimaat' wordt onder meer gekeken naar de CO2-uitstoot per kg melk en naar het graslandgebruik. Bij deze laatste gaat het om de eiwitproductie die men van het eigen land kan halen, maar ook om de uitstoot van ammoniak per hectare."
Afbeelding 1: De balans als basis voor het PlanetProof keurmerk (Bron: FrieslandCampina)
Om in aanmerking te komen voor het PlanetProof keurmerk moet een bedrijf aan minimaal één van de drie gestelde pijlers (dier, natuur en klimaat) aan de topnorm voldoen. Grof genomen zou 10% van de Nederlandse boeren hier aan kunnen voldoen.
"Help je het milieu vooruit, dan help je ook de mensen vooruit"
On the way to Planet Proof
Op de vraag wat het grotere, het achterliggende doel van het hele PlanetProof concept is, is Van Veen iets voorzichtig. Een keihard en glashelder duidelijk einddoel is er volgens hem niet. "Het keurmerk wil in grote lijn bezien stap voor stap de Nederlandse voedselindustrie steeds iets duurzamer en milieubewuster maken. Het concept heet in naam 'on the way', wat inhoudt dat er continue aanscherping op de gestelde eisen zullen zijn. Van Veen benadrukt daarmee dat de normen de komende jaren verder aangescherpt zullen gaan worden. Stil zitten kan dus niet. "Het komt er in principe op neer dat wanneer je het morgen beter doet dan vandaag, je eigenlijk al goed bezig bent", aldus Van Veen.
"Als je het morgen beter doet dan vandaag, ben je eigenlijk al goed bezig"
"Om een voorbeeld te noemen: Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de biodiversiteit op je land te vergroten, om een deel van je grasland onder een beheerspakket te zetten waardoor je natuurlijke plantengroei/kruidenrijk grasland meer stimuleert en daarnaast de weidevogels ten goede komt. Dan ben je bezig met 'natuur'. Maar je kunt ook kiezen om weidegang voor je veestapel toe te gaan passen om meer met het 'dier' bezig te zijn. Zo kun je eigenlijk een beetje aan de verschillende knoppen draaien totdat je een balans vindt tussen de verschillende pijlers. Want daar gaat het uiteindelijk om. En als die balans er is, kan dit beloond worden met het 'On the way to Planet Proof'-keurmerk."
Aantrekkelijk voor de Nederlandse boer?
Van Veen is van mening dat deelname voor iedere melkveehouder aantrekkelijk kan zijn. "Het grootste voordeel is op dit moment dat deelname aan het PlanetProof keurmerk tot een bepaald niveau kostendekkend is."
Deelnemende veehouders krijgen voor hun deelname een vergoeding. Een deel van deze vergoeding gaat naar de coöperatie om verdere verduurzaming van het productieproces te kunnen realiseren. Daarvoor wordt ook een bijdrage van de consumenten gevraagd.
Daarmee is volgens Van Veen deelname aan het PlanetProof keurmerk zeker het overwegen waard.
Bron: Eigen redactie