Het aandeel eiwit van eigen land verhogen door de herfst en vroege lentemaanden te benutten. Dat is het doel van het onderzoek dat Ten Have Seeds samen met loonbedrijf De Samenwerking BV uitvoert. Reden voor het onderzoek is onder meer het bindend advies van de Commissie Grondgebondenheid dat de melkveehouderij in 2025 minimaal 65% van de eiwitbehoefte van eigen land of uit de directe omgeving moet halen.
Herfst en voorjaar benutten
Italiaans raaigras, timothee, gekruist raaigras, winterrogge, wintergerst en een mengsel van gewassen die gedurende de herfst, maar vooral de vroege voorjaarsmaanden vlot doorgroeien, zijn in tweevoud gelijktijdig op een perceel ingezaaid.
Vanwege de wet- en regelgeving die voor de maïsteelt op zand- en lössgrond geldt, is er 30 september ingezaaid.
Commissie Grondgebondenheid
Reden voor het onderzoek is enerzijds het bindend advies van de Commissie Grondgebondenheid dat de melkveehouderij in 2025 minimaal 65% van de eiwitbehoefte van eigen land of uit de directe omgeving moet halen.
Ten Have Seeds
Anderzijds acht Ten Have Seeds, zeker gelet op de twee achtereenvolgende droge en hete zomers, het verstandig de onbenutte herfst- en lentemaanden te gebruiken voor het produceren van ruwvoer. Natuurlijk zorgen alle gewassen er bovendien voor dat restnutriënten worden opgevangen en er een positieve bijdrage is aan de bodemvruchtbaarheid.
In het voorjaar, wanneer de temperatuursom is bereikt, zal het perceel een stikstofgift krijgen. De hoogte van deze gift zal worden bepaald aan de hand van het gewas en de gebruiksruimte. Inzet is om eind april het gewas te oogsten, waarna er op het perceel maïs ingezaaid zal worden. Uiteraard zal per object de opbrengst en hoeveelheid eiwit (DVE en OEB) in de droge stof middels een analyse worden vastgesteld.
Bron: Ten Have Seeds