De gemiddelde prijs van grasland lag in het eerste halfjaar van 2022 op 64.300 euro per hectare. Dit is een stijging van vier procent ten opzichte van 2021.Niet in iedere regio stegen de prijzen hard. Opvallend was de toename in de regio’s Westelijk Holland met een stijging van 14 procent en het Zuidelijk Veehouderijgebied met een stijging van 16 procent.
In een van de grootste graslandgebieden, het Noordelijk Weidegebied, daalde de prijs met drie procent. De prijsontwikkeling van grasland begeeft zich sinds 2019 in een stijgende lijn.
Derogatie
Door de stijgende prijs van kunstmest worden veel boeren geconfronteerd met fors hogere kosten. Voor de productie van kunstmest is veel gas nodig en door de explosief gestegen gasprijzen in 2022, is kunstmest flink duurder geworden. Melkveehouderijen kunnen dit deels compenseren door hogere melkopbrengsten, maar veel ondernemers worden geraakt. Daar komt bij dat geleidelijk derogatie (uitzonderingsregel voor het gebruik van dierlijke mest) afgeschaft gaat worden. Dit betekent dat de toegestane hoeveelheid stikstof stapsgewijs uit dierlijke mest wordt afgebouwd naar de standaardnorm van 170 kilogram per hectare in 2026. Dat leidt ertoe dat kosten voor mestafzet gaan oplopen, maar ook dat de vraag naar kunstmest stijgt.
Veel melkveehouderijen te koop
Het aantal verkochte melkveehouderijen was in het eerste halfjaar van 2022 historisch hoog. NVM-makelaars verkochten in totaal 45 melkveehouderijen. In zowel 2020 als in 2021 werden in het gehele jaar 74 bedrijven verkocht. Melkveehouderijen die op de markt komen zijn bovendien snel verkocht. De gemiddelde verkooptijd van verkochte objecten lag op 196 dagen, tegenover 285 dagen in geheel 2021. Door de hoge melkprijzen liggen melkveehouderijen goed in de markt.
Ondanks meer verkopen valt op dat het aantal te koop staande melkveehouderijen slechts beperkt daalt. Het aanbod bevat namelijk een groep objecten die minder courant zijn en al langere tijd beschikbaar zijn. Hoge bouwkosten maakt investeren in deze objecten momenteel onrendabel, blijkt uit het rapport. Bovendien zorgt de hoge melkprijs ervoor dat ondernemers graag door willen gaan. Hierdoor komen minder melkveehouderijen op de markt. Ook de ophanden zijnde opkoopregelingen zorgen ervoor dat minder melkveehouderijen op de markt komen.
Hoge melkprijs
Als gevolg van gestegen vraag is de melkprijs hard opgelopen. Daarnaast zorgden de droge periodes , waaronder de afgelopen zomer voor minder melkaanvoer en daardoor voor opwaartse druk op de prijzen. Medio 2022 ligt de melkprijs, met een niveau van rond de 60 euro per 100 kg, circa 30 procent hoger dan aan het begin van dit jaar. Door de hoge melkprijs zijn de opbrengsten voor veel melkveehouderijbedrijven gestegen.
Perspectief agrarische sector
De sterk gestegen energie- en voerprijzen zetten flinke druk op de agrarische sector. Ook de stikstofdiscussie werd overal in de sector gevoeld. Het perspectief voor de agrarische sector, ook in vorige week gepresenteerde miljoenennota, is onduidelijk. Dat knelt en houdt ondernemingsbeslissingen tegen. Het kabinet wil komen tot een toekomstbestendige duurzame landbouw en een waardevol landelijk gebied. Dat is een gezond uitgangspunt en het is essentieel voor het businessmodel van de boer en tuinder.”
Volgens Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NMV Agrarisch & Landelijk valt op dat er weinig wordt ingezet op innovatie en aanpassingen in de bedrijfsvoering, terwijl er veel oplossingen voorhanden zijn. “De Nederlandse agrarische sector is toonaangevend. Dat kan niet zonder innovatie. De sectoren willen daarbij weten waar ze aan toe zijn. Ze hopen dat de aanbevelingen van de heer Remkes daarin duidelijkheid én structureel ondernemingsruimte scheppen. Een nijpend en niet te negeren pijnpunt zijn de extreme energiekosten voor de glastuinbouw. Dat bedreigt de continuïteit”.
Bron: NVM