Hoe benut jij het herfstgras van dit jaar? Hoe houd jij je ureum op peil? En wat is je wintervoerstrategie? Hierbij enkele tips op een rij.
Inkuilen najaarsgras
- Het is belangrijk om te weten dat herfstgras de volgende eigenschappen heeft:
Er komt veel stikstof beschikbaar door een hoge mineralisatie. Dit betekent dat de plant veel stikstof kan opnemen. - De kortere dagen in het najaar geven een hoger eiwitgehalte in de vorm van nitraat in het gras. Nitraat remt de groei van bacteriën, waardoor het inkuil proces langzamer verloopt.
Het inkuilen van najaarsgras vraagt extra aandacht. Niet alleen vanwege de samenstelling van het gras, maar ook door de hogere luchtvochtigheid en minder zonuren droogt het gras in het najaar slecht. En worden gisten en schimmels niet afgedood.
Enkele tips bij het inkuilen
- Maai bij voorkeur wanneer het weerbericht een aantal dagen zonnig weer afgeeft. Het suikergehalte is hoger en je kunt het gras met een iets hoger drogestofgehalte inkuilen.
- Maai pas wanneer het luchtdroog is. In de herfst is dit over het algemeen pas aan het eind van de morgen.
- Kies het juiste inkuilmiddel. Gebruik van Ecosyl bij najaarsgras versnelt het inkuilproces en heeft daarvoor maar een beperkte hoeveelheid suikers nodig.
Ureum gehalte op peil houden
Met het najaarsgras kan het zijn dat het ureumgehalte van jouw biologisch melkvee gaat oplopen. Als het ureum boven de 30 komt is het belangrijk maatregelen te nemen. Een hoog ureumgehalte betekent dat het eiwit in de koe in onbalans is; er is te weinig energie beschikbaar en teveel eiwit.
Een hoog ruw eiwitgehalte in het gras vertaalt zich vaak in een hoog ureumgehalte in de melk. Is het ureum op jou bedrijf hoger dan 25? Kies dan voor een energierijke krachtvoersoort.
Wintervoerstrategie
De eerste kuilanalyses van dit jaar zijn alweer binnen. Bespreek deze met je adviseur en maak alvast een plan voor de winter. Met de hoeveelheid gras die er dit jaar groeit kan het interessant zijn om grasbrok te laten maken om deze winter de voerkosten iets te drukken. Of overweeg eens een enkelvoudige grondstof of balans meel te voeren.
Bron: Agrifirm