In de Gelderse Vallei en op de Veluwe is een verbod afgevaardigd voor boeren om hun land te besproeien. De komende tien weken mogen de agariërs niet sproeien met oppervlaktewater afkomstig uit sloten, beken en kanalen.
Door de aanhoudende droogt en de hoge temperaturen is waterschap Vallei en Veluwe afgelopen maandag 2 juli tot dit besluit gekomen. Door de combinatie van droogte en hoge temperaturen blijft de waterafvoer in meerdere watergangen achterwege. Als boeren juist nu zouden blijven sproeien, zou dat onherstelbare schade aan de natuur gaan veroorzaken. Dit meldt OmroepGelderland.
Uitzonderingspositie
Het ingestelde verbod geldt voor bijna heel het werkgebied van het waterschap. Enkel de gebieden langs de Randmeren, de IJssel en de Nederrijn hebben een uitzonderingspositie, zo geeft OmroepGelderland aan. Waterschap Rijn en IJssel heeft inmiddels laten weten dat agrariërs alleen nog water uit oppervlaktebronnen mogen halen als er nog water over de stuw kan.
Met dit verbod volgt de Veluwe op het verbod dat vorige week al werd afgegeven voor de provincie Noord-Brabant.
Dijkbeheer
RTLNieuws meldt dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden inmiddels is gestart met het beregenen van meerdere zogenaamde klei-op-veendijken. Deze dijken bestaan uit klei en door de combinatie droogte, hoge temperaturen en wind lopen de dijken het risico om uit te drogen. Met als gevolg dat de kleilagen zullen gaan scheuren. Dit gebeurt eerst geleidelijk maar als dit in grotere mate zal gaan voorkomen loopt men het risico dat de dijken uiteindelijk zullen gaan bezwijken. Er zijn op verschillende plekken in dijken al scheuren in de klei gevonden.
Bron: RTLNieuws, OmroepGelderland