Het zou al bijna tot de vergetelheid zijn geraakt: regenbuien. Het is immers alweer een hele tijd geleden dat we met serieuze buienlijnen te maken hebben gehad in Nederland. Echter, de buien die gisteravond en vannacht over het land plaatselijk wat regen hebben gebracht, hebben de plaats vrijgemaakt. En die wordt nu de komende dagen opgevuld met regen en pittige buien.
Afgelopen nacht heeft het, voor het eerst sinds lange, lange tijd, in vrijwel heel Nederland geregend. Maar echter lang niet overal evenveel. Uitspringers zijn West-Brabant, het Westland en Zuid-Limburg. Daar zijn plekken terug te vinden die 10 millimeter of meer hebben gekregen. In het oosten en noordoosten viel het tegen. Daar hebben veel regio’s het moeten doen met slechts 1 millimeter. Net genoeg om het stof te laten neerdalen en van het tuinmeubilair af te spoelen.
Morgen wordt wel op grote schaal neerslag verwacht. Echter is de weersituatie nog geheel onzeker. Mogelijk groeit een passerend lagedrukgebied uit tot een uiterst venijnige depressie waardoor er een grote kans is op forse windstoten en daarbij mogelijk zelfs tot stormschade. WeerPlaza raadt mensen in buiengebieden, bij buitenevenementen en op campings daarom aan het weerbericht nauwlettend in de gaten te blijven houden. In de ochtend zijn er flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het zuidwesten neemt de bewolking gauw toe en aan het eind van de ochtend maakt Zeeland al kans op de eerste spetters.
In de middag breidt de bewolking zich geleidelijk over het hele land uit en gaat het regenen. Maar ook onweer moet niet uitgesloten worden. Het kan lokaal uren achtereen regenen, waardoor er plaatselijk tot meer dan 30 mm regenwater kan vallen. Echter, er zullen ook perioden zijn dat het slechts een beetje spettert of zelfs droog is. In het oosten blijft het nog een tijd droog en wordt het zomers warm met 25-28 graden. Daar is later in de middag kans op een zware onweersbui met hagel en windstoten. In het westen is het beduidend frisser met 22-24 graden.
Wateroverlast door plensregens
De neerslag heeft een buiig karakter en daardoor kan het plaatselijk tijdelijk goed gaan gieten. Vanwege de droogte van afgelopen tijd is de bodem volledig uitgedroogd. Wanneer plensregens op de droge bodem vallen, spoelt het overgrote deel van het water direct sloten of riolering in. In dorpen en steden is er daarom een grote kans op wateroverlast wanneer het morgen stevig zal gaan doorregenen.
Oppassen geblazen
Naast dat donderdag plaatselijk zeer nat kan verlopen, is de mogelijk zware regenval niet de grootste zorg. Dit zijn de buien met onweer en voornamelijk met de wind. Als de depressie een ongunstige koers gaat volgen, kan de wind in de loop van de donderdagmiddag en avond rond het lagedrukgebied veradelijk snel gaan toenemen. Hierbij kunnen de windstoten gaan toenemen naar 75 km/uur en mogelijk tot over de 100 km/uur. Maar ook de noordwest- en noordkust moet rekening met de wind gaan houden. In de avond wordt er een noordwestelijke of noordelijke wind met windkracht 7 of 8 verwacht.
De verwachte windsnelheden zijn voor deze zomerse perioden uitzonderlijk. Bovendien zijn door de lange droogte vele bomen verdroogd. Wat als gevolg heeft dat ze veel minder sterk zijn geworden. Mocht de wind gaan aanwakkeren tot de genoemde windsnelheden, dan is er grote kans op afbrekende takken en mogelijk omwaaiende bomen. Vooral in het buitengebied en op campings is dit een reëel gevaar.
Tref je voorbereidingen!
Mocht het echt slecht weer gaan worden in je regio, dan is de beste voorbereiding om een plek te hebben dat stevig genoeg is om de windstoten te weerstaan. Op campings kan dat dus spannend zijn. Denk in ieder geval aan de volgende tips;
- zorg dat de tent strak staat met stormlijnen en dat alle haringen goed vast zitten
- luifels en andere delen waar de wind onder kan komen, kan je het beste afbreken
- ruim alles rond je kampeerplek op zodat niets de lucht in kan vliegen
- zorg dat het tentdak strak staat. Een klapperend tentdak kan sneller scheuren
- maak een geultje rondom de tent zodat jij bepaalt waar het water naar toe stroomt
- sta je op het laagste punt van de camping? denk dan vast na hoe je het water buiten gaat houden
- bij onweer ben je niet altijd veilig. Ga voor de zekerheid in de auto zitten, of in een gebouw van de camping. Blijf in ieder geval zo ver mogelijk van de tentstokken vandaan
Frisse vrijdag
Vrijdag is het licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en vooral in het noordwesten enkele buien. Met 19 graden in de kustgebieden en 20-23 graden in het binnenland is het voor het eerst in bijna één maand tijd enkele graden kouder dan normaal. De langste regionale hittegolf ooit gemeten komt daarmee ook in het oosten en zuiden ten einde. Er staat een matige en in het westen vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Aan de kust staat een krachtige wind. Lang duurt de koelte niet, in het weekend stijgen de temperaturen weer naar zomerse waarden.
Droogte niet voorbij
De verwachte regen zal er echter niet voor gaan zorgen dat de droogte ten einde komt. Daarvoor moet het namelijk dagelijks langdurig regenen met 5 mm of meer per dag. Komende tijd valt slechts een enkele bui en stabiliseert het neerslagtekort.
Een stabiliserend neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte tot een einde komt, maar er breekt een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er nu nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien toenemen.
Bron: WeerPlaza, WeerOnline