Op veel plaatsen was de eerste snede zo zwaar dat de eerste (sleuf)silo te klein was om alles te bergen zodat een gedeelte van de eerste snede al in de volgende silo zit. Voor een groot deel van die melkveehouders zit de tweede snede er nu aan te komen. Het algemene beeld is dat dit gras is doorgeschoten en de kwaliteit vergelijkbaar is met de late eerste snede.
De melkveehouders die normaal gesproken de tweede snede boven op de eerste snede inkuilen moeten zich afvragen of dit wel verstandig is. Veel beter zou het zijn om de tweede snede apart in te kuilen en de eiwitrijkere derde en of vierde snede over het restant van de eerste snede in te kuilen. Daarmee wordt het lage eiwitgehalte van de eerste snede gecorrigeerd.
Grasgroei maaisnede daalt
De grasgroei op de maaipercelen is afgelopen week gedaald naar ca 100 kg ds/ha/dag. Dit komt mede doordat een aantal percelen in de aar zijn geschoten met als gevolg een flink lagere groei.
Eerste kuiluitslagen: VEM goed, conservering valt tegen!
Momenteel zijn is er van bijna 500 kuilen een analyse bekend. Vooral de kuilen rondom die rondom Hemelvaartsdag zijn gewonnen zijn over het algemeen nat ingekuild ds-gehalten onder de 25% zijn geen uitzondering. Daarbij valt op dat bij de lage ds-gehalten de pH over het algemeen aan de hoge kant is. Ook het suikergehalte is bij deze kuilen laag. Dat betekent dat lang niet alle kuilen stabiel zijn. Ook de ammoniakfracties van zijn soms hoog. Lang niet iedereen heeft in deze periode een inkuilmiddel toegepast. Zowel het azijnzuurgehalte als het boterzuur gehalte in de kuilen bevestigen deze indruk. Gezien de uitslagen blijkt dat dit een verkeerde zuinigheid is geweest!
VEM goed wisselend ruw eiwit
De voederwaarde uitgedrukt in VEM is over het algemeen goed. Het grootste gedeelte van de uitslagen ligt boven de 900 VEM. De verschillen in voederwaarde van de kuilen rond half mei zullen minder groot zijn dan de kuilen gewonnen begin juli. In die periode zal de variatie groter zijn. Echter gezien de uitslagen op de gevolgde bedrijven is de verwachting dat deze over het algemeen niet tegenvallen. Dit komt omdat ondanks de hoge NDF de verteerbaarheid van de celwanden in nog relatief hoog was.
Een groot aantal kuilen bevat minder dan 150 g RE. Dat betekent dat dit veelal aangevuld moet worden. door de latere sneden iets eiwitrijker te oogsten kan straks bespaard worden op aankoop van relatief duur eiwit in de vorm van mengvoer.
Bron: Agrifirm