Provincie Brabant en Brabants Bodem dragen voor 275 hectare bij aan de campagne 1001ha voor kruidenrijk grasland. Ook provincie Gelderland biedt de Gelderse boeren voor de tweede maal korting voor 100 hectare en de provincie Zeeland haakt voor het eerst aan voor 100 hectare.
1001ha.nl is de landelijke campagne van Urgenda en LTO Nederland samen met zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug. Dankzij crowdfunding krijgen melkveehouders korting op kruidenrijk zaaigoed en zo bijdragen aan klimaat, gezondere bodem en biodiversiteit. Uit een enquête blijkt dat de meeste boeren die eenmaal hebben geëxperimenteerd met kruidenrijk grasland daarmee verder willen. Momenteel kunnen boeren in het hele land nog bestellen vanuit een bijdrage van het ministerie LNV en daarna is er budget voor Gelderse, Zeeuwse en Brabantse boeren.
Provincies enthousiast over kruidenrijk grasland, Brabant voorop
Er wordt veel van de boer verwacht tegenwoordig, maar subsidies zijn vaak omslachtig en veel werk. 1001ha helpt op een simpele manier en iedereen kan helpen! Elke hectare kruidenrijk grasland scheelt zo’n 500 kg stikstofkunstmest en 1000 kg CO2 uitstoot. Provincies reageren ook enthousiast. Brabant is koploper onder de Nederlandse provincies in de campagne en draagt al voor 525 hectare bij, gevolgd door Gelderland met 200 hectare en de provincies Groningen, Noord Holland, Utrecht en Zeeland voor ieder 100 hectare.
Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde landbouw bij de provincie Noord-Brabant: “Kruidenrijke graslanden zijn goed voor de biodiversiteit, de bodemkwaliteit en de gezondheid van koeien. Ze leveren bovendien een gevarieerder landschap op. We steunen dit initiatief omdat we in de landbouw graag activiteiten stimuleren waarbij natuur nadrukkelijk onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering maar die ook waardevol zijn voor het inkomen van de boer.”
Kruidenrijk grasland goed voor klimaat en biodiversiteit
Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit, maar voor boeren betekent het een andere manier van werken. Het heeft vele voordelen: meer (bloeiende) kruiden en grassen, dieper wortelende soorten die beter tegen droogte kunnen, een vitale bodem vol leven en meer insecten op het veld. Dat alles samen is weer goed voor vogels. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond. Om meer kruidenrijk grasland te realiseren bieden Urgenda, LTO, Pure Graze en Barenbrug via een crowdfundingsactie 1001 hectare kruidenrijk grasland met korting aan. Boeren kunnen uit verschillende mengsels kiezen voor een mengsel dat past bij hun bedrijfsvoering en grondsoort.
57 procent van deelnemende boeren wil meer
Boeren kunnen maximaal 3 hectare aanvragen. Zo kunnen veel ondernemers experimenteren met kruidenrijk grasland. Ondernemers zijn erg enthousiast over de actie, zo blijkt uit een enquête onder boeren. 57% van de ondernemers wil zeker meer percelen inzaaien, 47% kijkt het nog even aan, en slechts 6% wil niet verder.
Henk Kerkers, melkveehouder uit Sterksel, zaaide in september 2020 drie hectare kruidenrijk grasland in dankzij de campagne 1001ha: “Ik heb dezelfde opbrengst gehaald op deze percelen met minder stikstof en betere waterberging. 1001ha is een mooie campagne die met een kleine stimulans boeren helpt om de eerste stap te zetten. Inmiddels heb ik 11 hectare ingezaaid, gedeeltelijk met een zelf samengesteld mengsel dat goed past bij mijn bodem.”
Anders denken
Behalve winst voor het klimaat, bodem en biodiversiteit, draait de campagne vooral om het leerproces van de melkveehouders. Kruidenrijk grasland beheren is niet zo makkelijk als het lijkt, het beheer is anders dan van ‘gewoon’ grasland. De boeren krijgen daarom uitgebreide begeleiding in de vorm van webinars, open dagen, whatsappgroepen, filmpjes en blogs. Door de actie kunnen zij ervaren dat kruidenrijk grasland heel veel voordelen brengt en geen (financiële) nadelen.
Hele maatschappij kan boer helpen
Dankzij ondersteuning van de ASN bank en gulle donaties van vele burgers, rijk, provincies, Triodos Foundation, Natuurmonumenten en Patagonia hebben 800 boeren al de kans gekregen om te experimenteren met kruidenrijk. Gemeente Lochem is de eerste gemeente die voor 10 hectare bijdroeg en haar burgers opriep om ook te doneren. De teller staat nu op ruim 2000, maar met voldoende hulp kan dit nog dit jaar groeien naar 5000.
Bron: Urgenda