De keuze voor het juiste inkuiltoevoegmiddel hangt mede af van het moment van oogsten en de toestand van het gewas. Bevat het te oogsten product bijvoorbeeld veel of weinig (enkelvoudige) suikers en met welk drogestofpercentage kuilen we in?
Het weer heeft veel invloed op de verhouding tussen enkelvoudige en meervoudige suikers in het gras. Deze twee parameters zijn van groot belang bij de keuze voor een inkuiltoevoegmiddel. Immers de meeste melkzuurbacteriën kunnen alleen enkelvoudige suikers omzetten tot melkzuur en azijnzuur.
Powerstart bij veel meervoudige suikers
Door natte en donkere weersomstandigheden rondom het kuilen is het aandeel meervoudige suikers hoger dan het aandeel enkelvoudige. Hierdoor komt het conserveringsproces langzaam op gang met een kwalitatief mindere graskuil als gevolg. Gelukkig hebben we voor omstandigheden met weinig van deze enkelvoudige suikers Powerstart Instant. De unieke melkzuurbacterie ABER F1 gebruikt juist ook de meervoudige suikers voor de conservering. Doordat er direct veel melkzuur wordt gevormd, daalt de pH snel en behoudt de kuil zijn voederwaarde.
Tasty Silage Grass voor drogere kuilen
Voor wat drogere en suikerrijke kuilen (> 35% droge stof) is Tasty Silage Grass beter passend. Dit inkuiltoevoegmiddel bevat melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën. Melkzuur zorgt dat de pH snel daalt en de kuil snel stabiel wordt. Het azijnzuur dat gevormd wordt, zorgt ervoor dat schimmels en gisten die broei veroorzaken afgeremd worden waardoor de kuil langer koel en stabiel blijft. De kuil behoudt zijn smakelijkheid en voederwaarde. Daarnaast wordt propyleenglycol gevormd, een snelle energiebron met hoge voederwaarde.
Voorkom ongewenste indringers
Het succes van het inkuilproces hangt dus mede af van de hoeveelheid en de soort melkzuurbacteriën die aanwezig zijn in een kuil. De verhouding “goede” (melkzuur) ten opzichte van “slechte” (boterzuur- e.v.a.) bacteriën beïnvloedt de conservering. Wanneer de conservering te langzaam verloopt en er te weinig zuren worden gevormd, krijgen onder andere boterzuurbacteriën een kans. Het juiste inkuiltoevoegmiddel zorgt ervoor dat de pH in de kuil snel daalt en het conserveringsproces snel op gang komt en ‘’slechte” bacteriën minder kans krijgen. Natuurlijk zijn hierbij altijd het oogstmoment en inkuilmanagement van groot belang.
Onze rundveespecialisten informeren u graag over het juiste inkuiltoevoegmiddel onder juiste (weer)omstandigheden. Vragen? Stel hier gerust uw vraag!