De vraag naar het gebruik van grondwater in de provincie Gelderland groeit nu er opnieuw een zomer bijzonder droog aan het verlopen is en er steeds meer waterschappen zijn die het gebruik van oppervlaktewater verbieden. Volgens de waterschappen zijn er dit jaar ook veel meer boeren die daarom ook grondwaterpompen aan het plaatsen zijn.
Omroep Gelderland meldt dat waar het Waterschap Rijn en IJssel afgelopen donderdag een beregeningsverbod met oppervlaktewater instelde, Vallei en Veluwe dit al sinds 5 juni heeft gelden. Er mag totaal geen gebruik meer gemaakt worden van oppervlaktewater uit sloten, beken en vijvers om het land te besproeien. Dit geldt voor iedereen, zowel particulier als bedrijfsmatig.
Zoektocht naar alternatieve waterbronnen
Dit is een reden dat boeren en bedrijven in de regio uit zullen moeten wijken naar alternatieve waterbronnen in de grond. En deze uitwijking wordt door de waterschappen opgemerkt. Omroep Gelderland meldt dat wie gebruik wil maken van grondwater dit eerst moet aanmelden. Vallei en Veluwe zag het aantal aanmeldingen hiervoor al stijgen van 20 in 2015 naar een verviervoudiging van 86 tijdens de extreem droge zomer van 2018. Echter kwamen er voor 2019 al 103 aanmeldingen binnen.
Vallei en Veluwe is niet de enige die deze toename zit. Een woordvoerder van Rijn en IJssel meldt bij Omroep Gelderland: "Wij zien niet alleen dat beregenen via een grondwaterpomp toeneemt, maar ook het grondwatergebruik in het algemeen. Dat is wel logisch gezien de klimaatverandering. In droge perioden is het grondwater de enige beschikbare waterbrond. Voor beregening van gewassen, maar ook voor drinkwater en proceswater voor de voedingsmiddelenindustrie'.
Kwetsbare natuur
Volgens Omroep Gelderland mag in principe ten alle tijde een grondwaterpomp geplaatst worden, al moet dit wel eerst bij het waterschap gemeld worden. Deze volgt en houdt bij hoeveel grondwater er in de omgeving onttrokken wordt. Het kan gebeuren dat er in geval van grotere hoeveelheden grondwater vergunningen nodig zijn. In de directe omgeving van kwetsbare natuurgebieden kan het niet.
In het bericht geeft Omroep Gelderland aan dat Waterschap Rivierenland juist het aantal vergunningen en meldingen ziet stabiliseren. Tegen de Omroep wordt gemeld: "In het rivierengebied hebben wij het makkelijk ten opzichte van de andere Gelderse gebieden. We hebben de grote rivieren door ons gebied lopen en kunnen overal vrij gemakkelijk oppervlaktewater inlaten. De behoefte om grondwater te onttrekken bij droogte is daarom minder groot in het rivierengebied'.
Lees meer
- Sproeiverbod in de Achterhoek en op de Veluwe ingesteld
- Noodweer voor de deur wordt opgevold door tropische hitte
Bron: Omroep Gelderland