Door de droogte is de grasgroei volledig stil gevallen, met uitzondering van de veenweidegebieden en een beperkt aantal andere plaatsen. Daar waar nog gras stond, is het bij een deel van de veehouders gemaaid en ingekuild om het gras dat er stond te redden voor de droogte. Oude weideresten maaien en opruimen, om de grasgroei te stimuleren. Dat is de tip van de grasmonitor om na deze droogte zo snel mogelijk weer smakelijk weidegras te krijgen.
Met uitzondering van het Noorden en de veenweidegebieden is de grasgroei door de weersomstandigheden van afgelopen week stil komen te liggen. De gemiddelde grasgroei kwam dan ook maar uit op slechts 17 kg drogestof per hectare per dag.
Graskwaliteit loopt fors terug
Niet alleen de grasgroei, ook de kwaliteit van het gras loopt snel terug. Dit komt omdat de celwanden door de droogtestress sneller verhouten. Hierdoor stijgt de ADL en daalt de voederwaarde. Gras bevat nu gemiddeld 940 VEM en 210 gram ruw eiwit per kg drogestof. Door de hoge nachttemperaturen is ook het suikergehalte in het gras gedaald.
Advies: begin opnieuw
Door de droogtestress en de verhouting komt de groei ook na de regen niet meer op gang. Het is dan beter om de oude weideresten uit het land te maaien en op te ruimen. Daarmee stimuleer je de groei en krijg je snel weer smakelijk weidegras.
Gelukkig hebben we de warmste periode achter de rug. Op verschillende plaatsen is er al een buitje óf een hele flinke bui gevallen. Voor de komende week is de verwachting dat er overal regelmatig een buitje valt. Dat betekent dat de grasgroei geleidelijk weer op gang komt.
Daar waar de afgelopen week niet gemaaid is, staat over het algemeen weinig gras, dat ook nog te lijden heeft gehad van de droogte. Door deze droogteschade is het gras dat er staat aan het verhouten, waardoor de groei er niet meer in komt. Het advies is dan ook om bij voldoende neerslag dit gras weg te maaien en opnieuw te beginnen.
Over de maai- en grasmonitor
Agrifirm volgt, verspreid over Nederland, de opbrengst en voederwaarde van de maaisnede. Op deze manier kunnen wij je een goed advies geven over het gewenste maaitijdstip. In de grasmonitor vind je de actuele voederwaarde van de weidesnedes. In de grasmonitor vind je de actuele graskwaliteit. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen wekelijks een vers grasmonster. Met de cijfers van de grasmonitor stemmen wij de Compleetvoeders tijdens het weideseizoen af op de graskwaliteit. Ook gebruikt je Agrifirm-adviseur deze cijfers bij het voeradvies op jouw bedrijf in het weideseizoen. De groeicijfers en tips voor het maaien vind je in de maaimonitor.