Dat inkuilmiddelen werken lijdt geen twijfel, maar de inzet ervan is afhankelijk van de melkprijs. Selectieve inzet is de middenweg die meestal gekozen wordt: een eerste en tweede snede die de massa vertegenwoordigt en een najaarssnede om ongewild eiwitverlies te voorkomen zijn de logische momenten om inkuilmiddelen in te zetten.
Belang van ruwvoerwinning
Met goede ruwvoerwinning is de basis gelegd voor een hogere melkproductie en betere financieel resultaat. Euro’s zijn daarbij leidend, maar ook de weersomstandigheden van de afgelopen drie jaar spelen een heel belangrijke rol. Na drie droge zomers en tegenvallende opbrengsten is er weinig voervoorraad meer. Alles wat gewonnen moet worden, moet van goede kwaliteit zijn én blijven. Daarbij komt het fenomeen van de volatiele grondstoffenmarkt. Krachtvoer wordt steeds duurder, terwijl de melkprijzen niet in verhouding meestijgen.
Gebruik van inkuilmiddelen
Een manier om de kuilen te verbeteren is het toevoegen van inkuilmiddelen. Inkuilmiddelen ondersteunen de kuil bij het stabilisatieproces door de toevoeging van melkzuurvormende bacteriën. Melkzuur is een belangrijk onderdeel van de conservering, omdat deze de pH doet dalen. Wanneer de pH laag genoeg is (lager dan 5) komt het foute bacterieleven tot stilstand en is er een evenwichtssituatie ontstaan. Melkzuurvormende bacteriën stimuleren dit proces en gebruiken daarvoor de aanwezige suikers die ook van waarde zijn voor de koe. Een snelle geconserveerde kuil behoudt dus meer voederwaarde.
Meer risico’s dan zekerheden
Een kuil kan van nature snel stabiel worden als er voldoende melkzuurbacteriën op het gewas zitten. De realiteit is echter dat er meer risico’s dan zekerheden aan een inkuiltraject verbonden zijn. Onder invloed van weersomstandigheden, drogestofgehalte, maaimoment en de insleep van mestdeeltjes en ruw as is de fermentatie van de kuil gefrustreerd. Dat vertaalt zich naar voederwaardeverlies.
Tekst: Rob van Ginneken
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Soortgelijke artikelen thuis op de mat?