In de PPS Beter Bodembeheer zijn resultaten van 8 jaar onderzoek naar effecten van bodemmaatregelen op een rij gezet. De eerste resultaten zijn onlangs besproken in een workshop met betrokken bedrijfsleven partners en onderzoekers. Dit om een eerste stap te zetten om onderzoeksresultaten te benutten voor boodschappen en adviezen, om zo beter bodembeheer toepasbaar te maken voor boer en beleid. Het overzicht van resultaten werd enthousiast ontvangen en leidde naast nieuwe kennisvragen tot ideeën voor boodschappen die geformuleerd kunnen worden.
PPS Beter Bodembeheer
De workshop is op 10 september 2020 gehouden in de context van het integrale afrondingsproject van de PPS Beter Bodembeheer. Het project tracht na acht jaar onderzoek in de PPS Beter Bodembeheer (en zijn voorganger) een synthese op te stellen. Dit, door middel van de effecten van bodemmaatregelen integraal te analyseren. Het is gericht op het samenbrengen en ordenen van de resultaten vanuit de systeemproeven, aangevuld met resultaten uit bijvoorbeeld het project Slim landgebruik en literatuur.
Scores voor bodemmaatregelen
In eerste instantie werden er kwalitatieve scores aan bodemmaatregelen (zoals varianten in organische stofaanvoer, groenbemesterteelten, grondbewerkingen en bemesting) toegekend op bodemkwaliteitsindicatoren, toepasbaarheid en de vijf bodemfuncties uit het LANDMARK project. Deze bodemfuncties zijn productiviteit, waterregulatie, habitat voor biodiversiteit, koolstofopslag en recycling van nutriënten.
De kwantitatieve effecten van gereduceerde grondbewerkings- en organische stof aanvoermaatregelen op bodemfuncties zijn uitgewerkt. Dit gebeurde na een prioritering in maatregelen via een digitale enquête. Daarnaast is er aandacht besteed aan de toepasbaarheidsaspecten van maatregelen, zoals kosten en financiële opbrengsten, benodigde machines en gevraagde kennis en kunde om de maatregel uit te voeren.
Bruikbare suggesties en conclusies
De workshop is ingericht om de resultaten te presenteren. Ook is hij ingericht om te bespreken hoe deze uitkomsten gebruikt kunnen worden. Met deze informatie kunnen we boodschappen en adviezen formuleren voor de boer en het beleid. Samen met hen probeerden de onderzoekers om de resultaten concreter te vertalen naar adviezen en boodschappen. Dat is digitaal in kleine groepjes bediscussieerd rond een maatregel en een grondsoort. Er kwamen veel bruikbare conclusies en suggesties naar boven, inclusief nieuwe (onderzoeks)vragen. Deze zullen worden gebruikt om de resultaten helder op te schrijven in een rapport, om boodschappen te formuleren en te bediscussiëren en er worden kennisvragen opgesteld. In het projectvoorstel van de nieuwe PPS Beter Bodembeheer is deze aanpak verder toegepast. Ook worden er nieuwe resultaten gebundeld en vertaald naar boodschappen. Verder is er een brede economische studie naar de effecten van maatregelen gedaan.
Bron: Beter Bodembeheer