Melkveehouders, zuivelbedrijfsleven, provincies, maatschappelijke –en consumentenorganisaties, banken en rijksoverheid zijn uitgenodigd het begrip grondgebondenheid te bestendigen. Het nieuw ingestelde Comité GRAS gaat de reacties bestuderen. In november is er een afsluitend symposium in Nijkerk. Begin december wordt de robuuste definitie gepresenteerd aan de Tweede Kamer en het ministerie.
Netwerk GRONDig heeft het initiatief genomen voor het instellen van comité GRAS. In GRAS zit een vijftal aan personen (uit sector, ngo, zuivel, consumenten en wetenschap). Doel is dat het comité op korte termijn naar buiten treedt met wat werkelijke grondgebondenheid inhoud. Het netwerk wil daarmee voorkomen dat de term en de inhoud van grondgebondenheid door andere partijen verder wordt uitgehold. “Grondgebondenheid mag geen kapstok worden waar allerlei constructies aan worden gehangen, die niets van doen hebben met de balans tussen staarten en grond op bedrijfsniveau”, aldus Foppe Nijboer, voorzitter van Netwerk GRONDig, en:” Een heldere visie op het evenwicht tussen dier, gewas en grond; de kringloop op bedrijfsniveau en de samenhang met de omgeving horen centraal te staan bij grondgebondenheid.”
Duurzaamheid
Netwerk GRONDig heeft een aantal stellingen beschreven omtrent de aard van grondgebondenheid. De brede vertegenwoordiging in GRAS gaat daarop reageren en suggesties aandragen om het begrip helder te formuleren en daarmee te bestendigen. De toekomstvisie van de melkveehouderij moet gericht zijn op echte duurzaamheid, zowel ecologisch als economisch. Misvattingen over het begrip grondgebondenheid mag daarbij geen stoorzender zijn. Wij willen een open discussie voeren en nodigen iedereen uit via de website het vragenformulier in te vullen www.netwerkgrondig.nl
Bron: Netwerkgrondig