Op diverse plekken in Noord-Holland groeit het Jacobskruiskruid erg hard langs de provinciale wegen. Dit baart het CDA Noord-Holland grote zorgen. Statenlid Willemien Koning: “Jacobskruiskruid is zeer giftig voor mens en dier. Als de plant niet op tijd wordt verwijderd uit de berm, waait het zaad over op de omliggende weilanden waar schapen, koeien en paarden staan. Dit is heel gevaarlijk voor deze dieren.”
Om te zorgen dat dit niet uit de hand loopt, zal het CDA samen met de BBB komende week hierover vragen gaan stellen aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.
Voorkomen dat de plant zich verspreidt
Naar aanleiding van een motie van het CDA en de BBB over het bestrijden van het Jacobskruid, heeft het college verteld dat er al een provinciaal meldpunt voor deze plant bestaat. Maar toch blijven het CDA en de BBB met zorgen zitten. Wanneer jacobskruiskruid niet op tijd verwijderd wordt uit de berm, gaat hij namelijk zaaien en dan ligt het omliggende gebied vol met zaad van deze plant.
“Het is heel belangrijk dat de provincie hier snel actie op onderneemt om te voorkomen dat deze plant zich gaat verspreiden. Ten eerste moet de provincie bekendmaken aan onze inwoners dat er een meldpunt bestaat om de aanwezigheid van de plant te melden. Daarnaast moet er meer gemonitord worden op de aanwezigheid van deze plant langs onze wegen, zoals bij de N244 en de N245,” aldus Koning.
Aanpak van jacobskruiskruid in de provincies
In andere provincies in Nederland is het al zo ver dat vele weilanden te maken hebben met haarden vol met jacobskruiskruid, zoals in Drenthe. Daar groeien al jarenlang veel van dit soort planten, welke ontzettend giftige stoffen bevatten. In Friesland bestaat er de Jacobskruiskruid-verordening. Hierdoor moet de provincie de plant beheersbaar houden op bepaalde risicogebieden.
De aanpak van de plant doet Friesland samen met Drenthe en Groningen. Statenlid Koning: “Grote haarden van het jacobskruiskruid moeten we in Noord-Holland echt voorkomen. Ik hoop dat het college dit serieus gaat nemen zodat we hier niet achter de feiten aan gaan lopen. Dit is voor mens en dier anders een heel groot probleem.”
Bron: CDA