Vanuit het 7e actieprogramma gelden er langs alle waterlopen verplichte teeltvrije zones (bufferstroken), waarbij bemesting en gewasbeschermingsmiddelen gebruik niet zijn toegestaan. Het is wel toegestaan om deze bufferstroken te maaien en te beweiden. Er mag ook overheen gereden worden met bijvoorbeeld een trekker of mobiele kraan.
Hoe breed moeten bufferstroken zijn voor het 7e actieprogramma?
- 5 meter langs ‘ecologisch kwetsbare sloten’;
- 5 meter langs ‘Kaderrichtlijn Water lichamen’;
- 3 meter langs andere waterlopen (dit is aangescherpt, het was in eerdere berichten nog 2 meter);
- 1 meter langs sloten die tussen 1 april en 1 oktober droog staan (droge sloten). Dit is een Goede Landbouw- en Milieuconditie (GLMC 10), oftewel een basisvoorwaarde in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid;
- Is de 5 meter -bij KRW-waterlichamen- meer dan 4 procent van het perceel dan mag deze versmald worden naar 3 meter.
In het algemeen geldt dat de oppervlakte van de bufferstrook niet groter dan 4 procent van het perceel hoeft te zijn.
Terugvaloptie binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid
Wanneer bufferstroken meer dan 4 procent van het perceel beslaan, geldt er een ‘terugvaloptie’ en mag een smallere bufferstrook worden toegepast. De ‘terugvaloptie’ geldt niet voor bufferstroken langs ‘ecologisch kwetsbare sloten’ en ‘droge sloten’. Het gaat in alle gevallen over een percentage van de oppervlakte van het gehele topografische perceel.
- Is 3 meter meer dan 4 procent van het perceel, dan mag deze versmalt worden naar 1 meter;
- Is 1 meter meer dan 4 procent van het perceel, dan mag deze naar 0,5 meter.
Wel blijft gelden dat er gerekend moet worden met 1 meter breed langs sloten die tussen 1 april en 1 oktober droog staan (droge sloten).
Onderscheiden van waterlopen
Waterschappen gaan de kaart met ecologisch kwetsbare waterlopen nog actualiseren. Waterlopen die zijn aangewezen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn grote wateren als meren en rivieren maar ook deels sloten. De verwachting is dat RVO de waterlopen via een kaart in Mijn Percelen in beeld brengt, deze is op te vragen bij legenda in Mijn Percelen.
Waar begin je met meten van bufferstroken?
Het beginpunt van de bufferstrook is de insteek van de sloot.
Bron: Agrifirm