Het najaar is nu echt begonnen. Voer jij al op stal bij? Of ben je nog gras aan het drogen voor grasbrok? En hoe zien jouw kuilanalyses eruit? Ligt jouw stalrantsoen al klaar? Er zijn weer genoeg keuzes te maken in het najaar. Agrifirm geeft voorbeelden van de beste voerstrategie voor biologisch melkvee.
Stalvoeren of grasdrogen: wat kies je in het najaar?
Herfstgras is vanwege de vochtige omstandigheden en de korte dagen moeilijk in te kuilen. Je krijgt het nauwelijks droog waardoor het met een laag ds-gehalte ingekuild moet worden. Een alternatief kan zijn om over te gaan op stalvoeren. Daarbij moet je oppassen dat het gras niet te lang wordt waardoor de opname, als gevolg van minder smakelijk gras, daalt.
Ook kun je natuurlijk grasdrogen. Met grasdrogen wordt het eiwit bestendiger. Naast de eiwitarme of natte onbestendige eerste snede, kan grasbrok dan ook een prima aanvulling zijn in het rantsoen. Zo wordt het eiwit van eigen bedrijf maximaal benut!
Kuilanalyses & stalrantsoenen
Nu de kuilanalyses binnenstromen kan er nagedacht worden over de stalrantsoenen. Heb jij de kuilanalyses al met jou adviseur besproken? Door hogere droge-stofopname in de stal is het belangrijk dat het rantsoen in de stal van goede samenstelling is. Het stalrantsoen moet daarom voldoende energie, zetmeel en eiwit bevatten. Het lijkt vanzelfsprekend maar broei en/of schimmel in de kuil gaan direct ten koste van de droge-stofopname, de melkproductie en de gezondheid van de koeien. Zorg daarom voor goed uitkuilmanagement.
Bron: Agrifirm