Afgelopen periode hebben de graanprijzen rondom hetzelfde niveau gehandeld. Sinds begin deze week dalen de graanprijzen wereldwijd licht, waarbij de prijzen voor de termijn iets harder dalen dan de korte termijn prijzen.
De export in Frankrijk zit nog steeds op een zeer laag niveau. Sinds juli daalde de export met 29 procent voor tarwe, met 40 procent voor gerst en met zeven procent voor maïs. Rusland heeft in december meer geëxporteerd dan vooraf verwacht. Maïsprijzen zijn momenteel stabiel, waarbij het wachten is op de gegevens van het USDA-rapport dat vandaag naar buiten komt. Wellicht brengt dit de prijzen in beweging.
Termijnleveringscontracten
Net als ieder jaar biedt Agrifirm de mogelijkheid om voorafgaand aan de graanoogst granen te verkopen op basis van een termijnleveringscontract. Een afgesproken tonnage, van minimaal 35 ton, kan zijn verkocht voor een netto bedrag bij levering tijdens de oogst.
Doordat de graanprijzen in Nederland de afgelopen maanden verder zijn gestegen, heeft dit ook een positief effect op de waarde van granen uit de nieuwe oogst. Momenteel liggen de prijzen voor tarwe en Winter brouwgerst rond de 210 euro per ton, terwijl die van zomer brouwgerst daar nog iets boven liggen.
Voordelen van een termijnleveringscontract:
- Mogelijkheid om al vóór de oogst zaken te doen en zelf het juiste verkoopmoment te kiezen.
- Het afgesproken bedrag is een netto bedrag op basis van standaard kwaliteitseisen.
- Mogelijkheid tot risicospreiding door op meerdere momenten een deel van de oogst vast te leggen.
- Directe uitbetaling na de oogst.
Volatiele sojaprijzen
Sinds de laatste grondstoffeninformatie is er veel veranderd op het gebied van eiwitten. De beursprijzen zijn zo’n 30 dollar opgelopen en daarnaast is de dollar sterker geworden. In Argentinië is het droger dan gewenst wat zijn weerslag kan hebben op de opbrengst van de sojabonen. Door de grote opbrengst die is verwacht lijkt iedere tegenvaller zijn weerslag te hebben op de beweging van de sojaprijzen.
Momenteel heeft de koers zich al wel weer wat gecorrigeerd maar zijn we nog niet terug op het oude niveau van begin december. Aan de voorkant zal de soja komende maand krap worden, er zijn geen nieuwe boten verwacht in februari. Daarnaast rekent de soja momenteel goed dus is de vraag wel hoog.
In Brazilië zijn de eerste velden sojabonen afgelopen week geoogst. Raapprijzen zijn momenteel nog steeds duur ten opzichte van andere eiwitbronnen en rekenen niet goed. Men verwacht dat de komende periode de prijs wellicht wat zal dalen waardoor het product weer aantrekkelijker wordt. Nu na de feestdagen is er wel weer voldoende beschikbaarheid. Zonnepitschroot is momenteel duur en slecht beschikbaar.
Bijproducten
Palmpitschilfers zijn momenteel goed beschikbaar en vriendelijk geprijsd waardoor ze erg goed rekenen in rantsoenen ten opzichte van andere producten. Tarwegriespellets zijn aan de voorkant krap. Dit wordt veroorzaakt doordat de molens weinig uitleveren door de slechte vermaling. Voorlopig zal de prijs dus nog stevig blijven. Mochten de problemen verholpen zijn dan zal er naar waarschijnlijkheid wel een prijsdaling in zitten. Bietenpulp is stabiel qua beschikbaarheid en prijs.
Bron: Agrifirm