Graanprijzen zijn de afgelopen weken gedaald maar beginnen nu zijwaarts te bewegen. De gewassen staan er in diverse Europese landen goed voor. In Frankrijk is de verwachting van goede/uitstekende kwaliteit granen gelijk gebleven, al zit deze nog wel onder het vijfjarig gemiddelde. De winterschade in Rusland en Oekraïne lijkt mee te vallen.
In de VS is er waarschijnlijk wel enige vorstschade. Hoe groot deze is, zal de komende periode blijken. De werkelijke beschikbaarheid van gerst is krap, terwijl er richting de nieuwe oogst momenteel nog voldoende tarwe is. De situatie op de granenmarkt blijft onzeker door de ingevoerde handelstarieven en geopolitieke spanningen. Zonder grote export op de wereldmarkt is het afwachten of de graanprijzen stabiel blijven.
Mais
Maïs is de afgelopen weken wat gestegen, maar zonder de steun van de tarweprijs heeft maïs moeite om deze opwaartse beweging voort te zetten. Voor zowel de oude als de nieuwe oogst lijkt er voldoende aanbod. Vanaf heden kan de afdeling Handel voor bepaalde regio’s ook volle vrachten maïsmeel aanbieden. Mocht u interesse hebben, neem dan gerust contact op.
Graanontwikkeling Nederland
Momenteel zijn veel telers druk bezig met de start van het nieuwe oogstjaar. Veel telers hebben het bouwplan rond, al is er nog veel zaaigraan besteld, op dit moment heeft Agrifirm het brouwgerst ras Lexy nog goed beschikbaar. Lexy onderscheidt zich door zijn constante opbrengst op zowel klei- als zandgrond, met en zonder ziektebestrijding. Het ras heeft een goede ziekteresistentie en scoort goed op brouwkwaliteit
Granenmarkt: ontwikkelingen en vooruitzichten
De granenmarkt liet de afgelopen maanden een lichte stijging zien, maar is recent iets in waarde gezakt. Dit kan te maken hebben met de vroege voorjaarszon in Noordwest-Europa of de beperkte winterschade aan wintergranen in Rusland. Toch is de markt net als alle andere markten volatiel, en kan de markt snel reageren op ontwikkelingen in de in de wereld zoals opgelegde handelstarieven.
Zekerheid vooraf: vastleggen van opbrengst
Om risico’s te beperken, biedt Agrifirm telers de mogelijkheid om al vóór de oogst een deel van hun opbrengst vast te leggen. Dit kan via een termijnleveringscontract wat extra zekerheid en flexibiliteit biedt in de afzet van uw graan.
Prijzen nieuwe oogst (netto geld)
- Tarwe: 220 euro per ton
- Gerst: 200 euro per ton
- Zomerbrouwgerst: 225 euro per ton
- Winterbrouwgerst: 215 euro per ton
Bijproducten
Sojahullenpellets blijven krap beschikbaar en er wordt uitgekeken naar de nieuwe oogst. De vraag naar sojahullen is hoog ten opzichte van het aanbod. Dit zorgt ervoor dat de prijs momenteel oploopt. Naar verwachting blijft dit de komende maand zo.
Palmpitschilfers zijn iets in prijs gedaald en het product kent voldoende aanbod. De export van Maleisische palmolie loopt wel door. Bietenpulp heeft de laatste weken weinig prijsbeweging laten zien en is daarmee qua aanbod en prijs stabiel te noemen. Tarwegries is goed beschikbaar en wat in prijs gedaald. De prijsdaling heeft te maken met de dalende prijs van tarwe, waarna de tarwegries zich heeft gecorrigeerd.
Eiwitten tijdig bestellen
De werkelijke beschikbaarheid van soja wordt krapper in Nederland door het hoge verbruik (door de gunstige eiwitprijzen). Met de nieuwe oogst in het vooruitzicht geeft Agrifirm aan dat het verstandig is om op tijd te bestellen. Brazilië heeft een recordvolume geëxporteerd in maart en er is voor komend seizoen een grote oogst verwacht. De oogst verloopt voorspoedig, waarbij er momenteel uitstekende oogstomstandigheden zijn. Amerikaanse landbouwproducten, waaronder soja, verkeren momenteel in onzekerheid door het voorstel van president Trump om boetes op te leggen aan Chinese schepen. Hierdoor zal de export van Amerika beperkt worden.
Raap- en zonneschroot
Raapschroot heeft weer een prijsstijging laten zien. Ondanks de hoge eiwitprijzen blijft raap aantrekkelijk voor boeren die bijvoorbeeld VLOG voeren. Op korte termijn is raap moeilijk beschikbaar door problemen bij een crusher. De termijnprijzen voor raap zijn ook stevig.
Zonneschroot is momenteel krap en de prijzen zijn hoog. Zowel de LP als de HP zijn moeilijk verkrijgbaar. Voor de komende maanden wordt er ook krapte op de markt verwacht. De beschikbaarheid van zaden en de betere marge op raap voor de crushers spelen hierin een grote rol.
Bron: Agrifirm