De pilot ‘Regelbare drainage en infiltratie’ is slechts een van de manieren waarop regenwater wordt vastgehouden. Andere agrariërs kunnen daarmee ook al zelf aan de slag en daar is geen duur of ingewikkeld systeem voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het telen van minder watervragende gewassen en (tijdelijke) wateropvang. Maar ook aan verbetering van de bodem en het bodemleven; een rijke bodem vol leven werkt namelijk als een spons.
Lees hier meer over de pilot: Melkveehouder regelt grondwaterstand met mobieltje
Sanne Huisman van waterschap Aa en Maas noemt nog enkele voorbeelden. “Je kunt extra stuwen plaatsen zodat je meer water kunt vasthouden. En veel percelen worden gedraineerd met behulp van drainagebuizen in de grond, ofwel buizen met gaatjes erin. Al het water dat zich boven die buizen bevindt, wordt dan afgevoerd. Met verstelbare uitvoerbuisjes kun je dat niveau verhogen, zodat je meer water in je perceel vasthoudt.” Ook kun je je sloten dempen of minder diep maken zodat ze een minder drainerende werking hebben en er dus meer water beschikbaar blijft op je perceel.
“We zijn altijd bereid om te komen praten”
Het waterschap gaat dit stimuleren door een speciale regeling. Belangrijk is dat als het dempen van een sloot niet het gewenste effect blijkt te hebben, de maatregel weer kan worden teruggedraaid. Tot slot hoopt het waterschap dat agrariërs met eigen ideeën komen en waar ze financiële ondersteuning bij nodig hebben.
Melkveehouder regelt grondwaterstand met mobieltje
Kun je de hoogte van het grondwater zó instellen dat melkveehouders zo weinig mogelijk hoeven te beregenen én de natuur aan zijn trekken komt? In de Deurnsche Peel zijn twee melkveehouders, het waterschap en partners bezig met een bijzonder experiment om de grondwaterstand te verhogen.
Tekst: Stan Verhaag – Vitale Peel
Beeld: Marc Bolsius – Vitale Peel