Bij de behandeling van het Klimaatfonds in de Eerste Kamer roepen CDA, BBB, GL-PvdA, D66, CU en OPNL op om 5 miljard euro te reserveren voor klimaatmaatregelen in de landbouw. Daarmee kunnen maatregelen om de klimaatdoelen voor de agrarische sector te behalen worden gestimuleerd en gefinancierd. LTO heeft afgelopen jaar de politiek opgeroepen om het Klimaatfonds open te stellen voor de land- en tuinbouw. De fracties die de motie indienden vertegenwoordigen een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarmee is het voorstel verzekerd van voldoende steun bij de stemmingen volgende week dinsdag.
Dat de Eerste Kamer met een stevig voorstel is gekomen om de klimaatmaatregelen in de agrarische sector te financieren is positief voor boeren en tuinders. Wel zijn een doelmatige besteding van deze middelen en ondersteunend beleid cruciaal om te kunnen werken aan een nog klimaatbewustere land- en tuinbouw. LTO ziet deze middelen als opmaat naar een convenant en uitvoeringsprogramma ‘Klimaatbewuste land- en tuinbouw’, waarbij boeren en tuinders voldoende tijd krijgen om ambities ook daadwerkelijk te realiseren.
Afgelopen najaar heeft LTO richting zowel de Tweede- als Eerste Kamer opgeroepen om het klimaatfonds open te stellen voor de land- en tuinbouw. Op dit moment is de land- en tuinbouw als enige economische sector formeel uitgezonderd van het fonds. De bijdrage voor de klimaattransitie zou voor de land- en tuinbouw uit het transitiefonds moeten komen, maar dit fonds is met het coalitieakkoord afgeschaft – terwijl de doelen overeind zijn gebleven. Met het openstellen van het Klimaatfonds voor de land- en tuinbouw komen de klimaatdoelen voor de agrarische sector voor 2030 binnen bereik. De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) onderstreepte dit najaar deze boodschap met een studie dat boeren onmisbaar zijn om de klimaatdoelen te halen. De WKR concludeerde daarin ook dat het beleid om boeren te helpen verduurzamen ‘op alle fronten tekort schiet’.
Klimaatconvenant en uitvoeringsprogramma noodzakelijk
LTO stelt voor om langjarig, strategisch beleid – inclusief de doelen voor 2050 – te verankeren in een convenant ‘Klimaatbewuste land- en tuinbouw’. Dit biedt een stabiel investeringsklimaat voor boeren en tuinders en geeft hen voldoende tijd om kostbare klimaatmaatregelen te realiseren.
Om de 5 miljard euro uit het Klimaatfonds effectief in te zetten en daarmee de doelen uit het convenant te halen is wat LTO betreft een ‘Uitvoeringsprogramma klimaatbewuste land- en tuinbouw’ noodzakelijk. Zo’n uitvoeringsprogramma moet concrete maatregelen op bedrijfs-, gebieds-, en sectorniveau omvatten. Daarmee biedt het een duidelijk kader voor de klimaattransitie van de land- en tuinbouw tot 2030 en daarna. LTO roept de minister Hermans en minister Wiersma op om zo snel mogelijk het convenant en uitvoeringsprogramma te realiseren, zodat de 5 miljard euro snel, effectief en doelmatig beschikbaar komen voor boeren en tuinders.
Bron: LTO