Op de stelling ‘ik ben tevreden met het celgetal van mijn koeien’ antwoordde 78 procent van de door Prosu ondervraagde melkveehouders volmondig ‘ja’. De meeste melkveehouders zijn content, maar waakzaamheid blijft belangrijk. Uiergezondheid is op veel bedrijven topprioriteit.
Dat het merendeel van de melkveehouders goed te spreken is over het celgetal, is niet gek. Uit metingen van het zuivellaboratorium Qlip blijkt dat het gemiddelde celgetal van Nederlandse boerderijmelk in 2023 daalde naar 203.000 cellen per milliliter melk. In 2022 lag deze waarde nog 6.000 hoger. Deze trend is gunstig, aangezien er vanaf 2018 een stijgende lijn te zien was in het celgetal. De waarde van 173.000 steeg jaarlijks, met zelfs 12 procent toename in 2022. Dat juist nu het celgetal daalt is opmerkelijk, aangezien de weerstand van de veestapel flink te lijden heeft gehad onder de blauwtonguitbraak.
Cijfers zijn echter wat anders dan de persoonlijke beleving. De medewerkers van het callcenter van Prosu besloten daarom onderzoek te doen naar tevredenheid over het celgetal op Nederlandse melkveebedrijven. In de periode december 2024 tot en met maart 2025 vroegen zij een groep van ruim 800 melkveehouders te reageren op de stelling ‘ik ben tevreden met het celgetal van mijn koeien’. 78 procent van de ondervraagden sluit zich aan bij deze stelling, dus is op dit moment tevreden met het celgetal op zijn of haar bedrijf. Vijf procent antwoordde ‘neutraal’ en zeventien procent is het niet eens met deze stelling.
Spiegel van diergezondheid
Eén van de tevreden melkveehouders is John van Schaik uit De Cocksdorp (Texel). “Het celgetal is een afspiegeling van diergezondheid en weerbaarheid op je bedrijf. Het laat zien hoe het gaat met je koeien”, meent de melkveehouder. Uiergezondheid en klauwgezondheid zijn de belangrijkste parameters op dit bedrijf. “Tot twee jaar geleden lag het celgetal van onze koeien rond de 200.000 en we kregen het slecht naar beneden. Tegenwoordig is het aantal cellen gedaald naar ongeveer 110.000 en daar ben ik tevreden mee.” De daling op het Texelse bedrijf is onder andere te danken aan het scherper sturen op dieren met een verhoogd celgetal. Langdurige en extreme uitschieters worden consequenter afgevoerd. Dieren met een lichte verhoging van het celgetal, of ter preventie van uierontsteking, krijgen onder andere de AHV Extra en Quick bolus toegediend om de weerstand te ondersteunen. “Het is een optelsom van diergezondheid, schone boxen en consequent afvoeren. Uiteraard blijft het een momentopname en proberen we continu de puntjes op de i te zetten, maar voor nu zijn we tevreden met dit celgetal.”
Dit onderzoek naar het celgetal van koeien is uitgevoerd door Prosu, het data- en mediabedrijf achter Melkveebedrijf. Naast de uitgeverij beschikt Prosu over een uitgebreide database met informatie van agrariërs in Nederland en België. Van december 2024 tot maart 2025 is aan melkveehouders in de interviews onder andere gevraagd om te reageren op de stelling: ‘ik ben tevreden met het celgetal van mijn koeien’.

Figuur 1: Reacties op stelling onder Nederlandse melkveehouders
Bron: Agrarische Database, Prosu bv
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Shutterstock
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.