Optimaliseren door aankoop van een tweede locatie. We zien het in de varkenssector al een geruime tijd. Een ontwikkeling die is ontstaan, omdat uitbreiding op een bestaande locatie vaak niet meer mogelijk is vanwege vergunningen of beperkte omvang van het bouwblok. Deze trend lijkt nu ook door te zetten naar de melkveehouderij.
Doorgroeien op de huidige locatie is vaak door de hedendaagse wet- en regelgeving en benodigde vergunningen nog moeilijk te realiseren. Hierdoor tekent er zich een tendens af dat ambitieuze melkveehouders steeds vaker uitwijken naar de aankoop van een nieuw melkveebedrijf.
Opschalen de oplossing?
Ondanks dat de zuivelprijzen sinds begin dit jaar stijgende zijn, blijven de marges klein. Uitbreiding en doorontwikkeling van het huidige melkveebedrijf is dan voor veel ondernemers een logisch gevolg. Echter wanneer de bestaande opstallen en het bouwvlak geen ruimte meer bieden, wordt uitbreiding op de bestaande locatie een lastig verhaal. De NB-vergunning dient op orde te zijn, maar verruiming wordt uiterst lastig in verband met de huidige situatie en met nabij gelegen natuurgebieden. Opschaling door bedrijfsverplaatsing is dan een oplossing.
Bijbouwen of verplaatsen
Marc Albers, adviseur Vastgoed bij DLV Advies begeleidt diverse trajecten van bedrijfsverplaatsing met de aan- en verkoop van het onroerend goed. ”Melkveehouders die in het verleden wilden uitbreiden, bouwden een nieuwe – of verlengde de bestaande – stal. Hierbij werd de grondpositie aan huis vaak ook in de loop der jaren vergroot. Vandaag de dag kijken melkveehouders bij uitbreiding, vanwege regelgeving, vergunningen en de ligging ten opzichte van de natuur, vaak buiten de eigen locatie” vertelt Marc.
Wat heb je nodig voor bedrijfsverplaatsing?
“Je moet wel de financiële slagkracht hebben, de juiste locatie vinden en er het juiste ondernemerschap voor in huis hebben”, vult Niek Groot Wassink, adviseur Financieel Management bij DLV Advies, aan. Wanneer ondernemers bedrijfsverplaatsing overwegen, brengt Niek gezamenlijk met de klant in beeld wat de huidige situatie is, welke financiële vraagstukken er zijn en welke mogelijkheden het beste aansluiten in hun traject. “Daarbij is procesbegeleiding, van concept tot realisatie, ministens even belangrijk. Werkt de nieuwe vorm van uitbreiding bij de bedrijfs- en gezinssituatie en past het bij de ondernemer”, aldus Niek.
Besef
De komende tien jaar zal naar verwachting het aantal melkveebedrijven in Nederland met 33 procent afnemen. Tegelijktijdig zal de gemiddelde bedrijfsgrootte van een Nederlandse melkveehouderij stijgen. Marc: “Er zijn de laatste tien jaar veel stallen gebouwd, waarvan er nu al een x-aantal stoppen. Veehouders waren destijds nog in de volle overtuiging door te boeren tot aan het pensioen, logische wijze werd er daarom geïnvesteerd en bijgebouwd. Door de dalende melkprijs van de afgelopen jaren, complexe mestwet- en regelgeving of door het ontbreken van een opvolger, besluiten steeds meer boeren te stoppen. De stoppersregelingen, zoals Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij en de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties, dragen hieraan bij. Hierdoor zijn er veel locaties met de juiste voorzieningen vrijgekomen”.
Bedrijfsverplaatsing lijkt aantrekkelijk
Doorstarten en groeien op een nieuwe locatie, het klinkt steeds aantrekkelijker. Toch waarschuwen zowel Marc als Niek voor de effecten ervan. “Wat is het uiteindelijke doel bij optimalisatie? Wanneer een bedrijf in balans is, kan het te snel uitbreiden flinke nadelen hebben. Normaliter breidt een traditioneel melkveebedrijf langzaam en stapsgewijs in voorzieningen en omvang uit. Bij verplaatsing is deze stap in één keer gemaakt en dat kan behoorlijke gevolgen hebben. In zo’n situatie moet je wel makkelijk kunnen loslaten. Het vraagt om een analytisch vermogen om vanuit de cijfers te denken wat er in je nieuwe onderneming verandert.
Huidige bedrijf analyseren
Een analyse van het huidige bedrijf en een doorrekening van de nieuwe situatie maken daar uiteraard deel van uit. Werken vanuit de oude situatie en het voorgaande bedrijf kopiëren naar de nieuwe locatie gaat niet op”, aldus Niek. Marc vult aan: ”Een uitbreiding op een bestaande locatie is vaak een langlopend traject. Een veehouder kan, wanneer hij besluit tot uitbreiding naar een nieuwe locatie, direct aan de slag. En dat is een absoluut voordeel.”
Bron: DLV Advies