Bij bijna iedereen is wel bekend dat het bouwen van een sleufsilo mogelijk vergunningvrij is. Maar over wanneer er geen omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen van een bouwwerk’ voor nodig is, bestaat soms onduidelijkheid.
Besluit omgevingsrecht
Om dit uit te leggen is het belangrijk om de geschiedenis van bijlage 2 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) uiteen te zetten. Het betreft hier specifiek artikel 3 onderdeel 6 van deze bijlage.
Bij de inwerkingtreding van het Bor in 2010 was op dit onderdeel bepaald dat een bouwwerk, geen gebouw zijnde, in achtererfgebied ten behoeve van agrarische bedrijfsvoering een geval is, waarin voor bouwactiviteiten geen omgevingsvergunning is vereist, voor zover het betreft:
- Een voeder- of mestsilo, of
- Een ander bouwwerk niet hoger dan twee meter
Waar valt een sleufsilo onder?
Volgens de toelichting van toen op het Bor vielen sleufsilo’s in eerste instantie onder de andere bouwwerken niet hoger dan 2 m. Enkel voor voeder- en mestsilo’s is een andere regeling getroffen. Omdat ze het niet nodig vonden deze specifieke bouwwerken aan een maximale hoogte te binden.
Het bestemmingsplan stelt hier de maximale limiet voor of er wel of geen sprake is van een vergunningvrij bouwwerk. In de toelichting op waaraan gedacht kan worden wat betreft de andere bouwwerken, werden onder andere specifiek sleufsilo’s genoemd.
Wijziging in Besluit omgevingsrecht
In een uitspraak van de rechtbank Rotterdam in 2013 (ECLI:NL:RBROT:2013:6134) werd bevestigd dat een sleufsilo niet kan worden aangemerkt als een voedersilo, maar onder de bedoelde andere bouwwerken valt. De rechtbank vond dat het voor de hand lag dat de wetgever met voedersilo enkel een cilindervormig bouwwerk met een trechter aan de onderzijde voor ogen had.
Met de wijziging van bijlage 2 van het Bor in 2014 is echter onder andere ook artikel 3, onderdeel 6 gewijzigd. Tegenwoordig is op dit onderdeel bepaald dat een bouwwerk, geen gebouw zijnde, in achtererfgebied ten behoeve van agrarische bedrijfsvoering een geval is, waarin voor bouwactiviteiten geen omgevingsvergunning is vereist, voor zover het betreft:
- Een silo, of
- Een ander bouwwerk niet hoger dan twee meter
In de toelichting op de wijziging van dit onderdeel is vermeld dat de specifieke regeling voor alleen voeder- en mestsilo’s in de praktijk onnodig beperkend bleek. Daarom is deze zo aangepast dat elke silo ten behoeve van de agrarische bedrijfsvoering er onder is komen te vallen. Ook andersoortige silo’s dan cilindervormige dus.
Waar plaats je de sleufsilo?
Door de wijziging van het Bor in 2014 is de (bouw)hoogte van de sleufsilo niet langer bepalend voor of er voor een sleufsilo wel of geen omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen van een bouwwerk’ nodig is.
Wel van belang hiervoor is, of je de sleufsilo in achtererfgebied bouwt en ten dienste staat aan de agrarische bedrijfsvoering. Als dat namelijk niet het geval is, geldt wel degelijk de vereiste van een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen van een bouwwerk’.
Achtererfgebied bepalen
Wat achtererfgebied is en wat niet, is afhankelijk van het ter plaatse geldend bestemmingsplan. Hierin is voor een agrarisch bedrijf in de regel een vlak vastgelegd, waarbinnen bebouwing ten dienste van dat bedrijf mag worden gebouwd. Vaak is dit een bouwvlak, maar het kan ook een apart bestemmingsvlak zijn. Het bestemmingsplan bepaalt daarnaast ook de ligging van de voorgevelrooilijn.
Wanneer kun je vergunningsvrij een sleufsilo bouwen?
Belangrijk is verder dat de tegenwoordig in bijlage 2 van het Bor opgenomen regeling voor sleufsilo’s niet betekent dat de hoogte daarvan niet meer aan regels gebonden is. Er moet nog wel een toets plaatsvinden aan de maximale (bouw)hoogte in achtererfgebied volgens de regels van het ter plaatse geldend bestemmingsplan.
Als die niet wordt overschreden, is de sleufsilo een vergunningvrij bouwwerk. Wordt die wel overschreden, dan is er een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ voor nodig.
Bron: Agrifirm