De Vakgroep Multifunctionele Landbouw (MFL) van LTO Nederland deelt in haar position paper de 10 uitdagingen van de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouwbedrijven zijn populair. Circa 30 procent van de Nederlandse boeren en tuinders combineert agrarische activiteiten met multifunctionele activiteiten als zorglandbouw, agrarische kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop, agrarisch natuurbeheer en/ of plattelandstoerisme.
Tussen 2018 en 2020 is de omzet, ondanks de coronapandemie, met maar liefst 15 procent gestegen naar ruim 1 miljard euro. Niet alleen de MFL-sector groeit, ook de vraag naar producten en diensten uit de multifunctionele landbouw neemt toe. De totale omzetpotentie van MFL wordt geschat op twee miljard euro.
Multifunctionele landbouw
Multifunctionele Landbouw wordt genoemd als een van de vijf transitiepaden in de visie van LTO Nederland en gezien als ontwikkelrichting voor agrarische ondernemers door het ministerie van LNV. Echter, groei gaat niet vanzelf. Ondernemers zien kansen in MFL, maar nieuwe ideeën brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het position paper geeft deze 10 belangrijkste uitdagingen weer in de ontwikkeling van MFL-activiteiten. Dit zijn onder andere uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving en bekendheid van de potentie van MFL. De Vakgroep MFL, ondersteund door de brancheorganisaties Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), Federatie Landbouw en Zorg (FLZ), Coöperatie De Landwinkel, BoerderijEducatie Nederland (BEN) en VeKaBo/ In het Groen, brengt dit actief onder de aandacht bij politiek en ministerie om het mogelijk te maken hier gezamenlijk stappen op te zetten.
De tien uitdagingen
1. Omgevingsplannen die ruimte bieden aan een goede bedrijfseconomische en duurzame ontwikkeling van MFL.
2. Beperking van regeldruk en stapeling van regels.
3. Het behouden van een onlosmakelijke verbinding tussen de agrarische tak en MFL-tak.
4. Bekendheid vergroten van de potentie van MFL bij overheden, adviseurs, onderwijs, banken en ketenpartijen.
5. Plattelandscoaches die ondernemers begeleiden bij het opstellen van hun plannen + een netwerk van ambassadeurs in de MFL.
6. Meer kennis ontwikkelen en verspreiden over succesvolle MFL- businessmodellen.
7. Stimuleren van crossovers met netwerken in de ‘reguliere’ sectoren.
8. Ontwikkeling van (nieuwe) MFL-diensten.
9. Vergroten van onderlinge uitwisseling.
10. Ondersteuning van geleidelijke groei.
Bron: LTO Nederland