Nederland is met 0,1 procent van de koeien verantwoordelijk voor maar liefst vijf procent van de wereldwijde export van melk. Dit blijkt uit een presentatie van Karst Mulder van de Heus Voeders op de Alta Dairy Managers Day.
“Nederland is écht groot in de zuivelsector”, vertelt Mulder. “Met weinig koeien produceren wij relatief veel melk. Dat is iets waar wij op sector heel trots op mogen zijn. We hebben veel kennis in huis.” Andere grote Europese spelers zijn Spanje en Polen.
In de vorige eeuw is de wereldbevolking 2,6 keer zo groot geworden. De wereldwijde melkproductie is meegegroeid met deze trend. Op dit moment wordt de meeste melk geproduceerd in Azië. “Veel mensen verwachten dit niet. Toch zijn er in landen als Vietnam hightech melkveebedrijven met rond de zeshonderd koeien. Kleine bedrijven heb je daar ook nog veel. In dit soort landen is echt een onderscheiding te zien.”
Op het gebied van export is Azië niet de grootste. De meeste melk blijft daar. De drie grote exportcentra liggen in de Verenigde Staten (zestien procent), Europa (28 procent) en Nieuw-Zeeland (21 procent).
Intensieve bedrijven minder uitstoot
Opmerkelijk is dat intensieve bedrijven duidelijk een kleinere carbonfootprint hebben dan extensieve bedrijven. Dit terwijl in de Nederlandse wetgeving juist wordt gestuurd op extensivering. Een verklaring hiervoor heeft Mulder niet. Ook is Europees melkvee slechts verantwoordelijk voor 0,8 procent van de carbonfootprint wereldwijd. “Als je dat nul maakt, dan gaan wij de wereld wel redden”, antwoordde een melkveehouder uit het publiek hierop met een knipoog.
Tekst: Kim Sjoers