In 2022 is het project ‘warmtetransitie agrarische sector’ gestart, er is gekeken hoe er in de gemeente Lelystad op fossiele brandstoffen bespaard kon zijn. Drie ondernemers uit verschillende sectoren hebben hieraan meegewerkt om te dienen als voorbeeld, andere ondernemers kunnen hun voordeel hier weer mee doen.
Veel potentiële oplossingen, maar welke is toepasbaar voor mijn bedrijf? Welke oplossing past bij welk bedrijf en is het technisch en financieel haalbaar? In het project zijn inzichten verkregen hoe ondernemers om kunnen gaan met de warmtevraag. Hieronder lees je bij elke sector hoe ze binnen het project tot een bepaalde oplossing zijn gekomen én of dit daadwerkelijk effect heeft.
Melkveehouderij
Eerst hebben ze in kaart gebracht waar in de huidige bedrijfsvoering warmte nodig is, hoe die warmte momenteel is opgewekt en hoeveel energie dat kost. Bij de melkveehouderij is proceswater voor het schoonspoelen van diverse componenten typerend voor de warmtevraag. Nadat dat dat inzichtelijk is gemaakt is gekeken hoe de nodige warmte op een groene manier ingevuld kan worden. Bij het gebruik van een koelmachine voor de koemelk komt bijvoorbeeld ook warmte vrij. Die warmte is te af te vangen en te gebruiken.
Waar voor veel processen een warmtevraag met name in de winter is, is het voor een melkveehouder karakteristiek dat er het hele jaar door een vrij constante vraag naar warm water van ca. 80-90 graden is. Hier wordt een warmteopwekker bij gezocht die hierbij aansluit. Een zonneboiler levert bijvoorbeeld met name in de zomer het meeste warm water op en kan ook dergelijke temperaturen bereiken. Daarnaast zijn veel zonneboilers uitgevoerd met een elektrisch verwarmingselement waarmee altijd warm water kan worden gemaakt als de zon niet schijnt. De warmtevraag voor het woonhuis kan ook opgevangen worden door gebruik te maken van de melkwarmte. Hierdoor kan er 4000m3 aan gas bespaard worden.
Vervolg
Vooral een stukje bewustwording is belangrijk gebleken, ondernemers hadden nog geen idee van de mogelijkheden die er waren, ook de financiële kosten en baten waren onbekend. Met deze hoge gasprijzen is een elektrische variant steeds aantrekkelijker. Maar de exacte oplossing is bedrijfsspecifiek en de toepassing is lastiger in een bestaande situatie. Verassende uitkomsten zorgen ervoor dat de ondernemers kritisch naar hun warmtehuishouding zijn gaan kijken en misschien ook wel gaan investeren in bepaalde oplossingen. Uit dit project is een regeling gekomen om de kennis voor een grotere doelgroep beschikbaar te krijgen. Een ‘advies-voucher-regeling vanuit de EEF‘ zorgt ervoor dat je advies kunt krijgen over je warmtehuishouding.
Bron: LTO Noord