Als je een uitvinding hebt gedaan, kan je die beschermen met een octrooi of patent. Maar wanneer heb je nou een uitvinding gedaan? Als je bij het woord uitvinding denkt aan de uitvinding van de gloeilamp, de boekdrukkunst of de telefoon, dan leg je de lat waarschijnlijk te hoog.
Wanneer kan ik een octrooi aanvragen?
Een uitvinding kan ook een kleine verbetering van een bestaand product of proces zijn, of een verbetering aan een onderdeel van het product of proces. Voorwaarde is wel dat deze verbetering nieuw is. Dat wil zeggen: nog niet eerder openbaar gemaakt.
Niet eerder openbaar gemaakt
Alles kan ‘nieuwheidsschadelijk’ zijn: van een krantenbericht in een vreemde taal tot aan een YouTube filmpje of je bericht op een internetforum. Maar ook: de presentatie op een conferentie, je wetenschappelijke publicatie, of een productfolder. Let op: ook als je zelf je uitvinding bekend hebt gemaakt vóór je octrooi aanvraagt, is de uitvinding niet meer nieuw volgens de octrooiwet.
Uitvinding moet inventief zijn voor octrooi
Een tweede voorwaarde is dat de verbetering inventief is. Anders gezegd: de uitvinding mag voor vakmensen op je vakgebied niet voor de hand liggen.
De moraal
Een uitvinding zit vaak in details. Een uitvinding hoeft niet groot te zijn, zolang deze maar nieuw is en voor vakmensen niet voor de hand ligt.
In de octrooiblog van de RVO vind je extra informatie en een aantal voorbeelden van een octrooi.
Bron: RVO