Elf jaar geleden verhuisde familie Van der Eijk hun melkveebedrijf van de Bollenstreek naar de Flevopolder. Van een monumentale boerderij op het landgoed De Keukenhof, naar een geautomatiseerde nieuwbouwstal. De juiste keuzes zorgden voor een mooi succes: 13 melkkoeien vieren hun jubileum met een levensproductie van 100.000 liter.
Melkveebedrijf van familie Van der Eijk
Melkveehouder Pieter van der Eijk kijkt met trots terug op het verleden. In 1979 ging hij bij zijn vader in het bedrijf en melkten ze gezamenlijk 170 koeien. “We hadden een afmelkbedrijf, dus iedere week kocht en verkocht mijn vader koeien op de markt,” vertelt Pieter.
In 1988 nam hij het bedrijf van zijn vader over, hij vertelt verder: “Op de eerste zaterdagavond kwam mijn vader met een stapeltje rekeningen aanzetten en zei: ‘Schrijf jij ze even uit?’ Waarop ik hem vroeg: ‘Dat kun jij toch wel?’ ‘Nee’, zei hij. ‘Het bedrijf is nu van jou.’ Daar ben ik hem achteraf heel dankbaar voor. Dat mijn vader mij dat leerde; dat je beseft wat er in komt en uit gaat.”
Kengetallen
Melkkoeien | 155 stuks (voornamelijk roodbont) |
Jongvee | 60 stuks |
Gemiddelde melkgift | 11.000 liter |
Gemiddelde levensproductie | 64.500 liter |
Grondoppervakte | 45 ha (waarvan 20 maisland) |
Automatisering | 3 Lely A3 robots, Lely Vector Voerrobot |
Rantsoen | 50% graskuil, 50 % maiskuil, aangevuld met geplette tarwe en soyaraap. Patentbrok in de robot. Toevoeging PMR+ voor betere eiwit benutting. |
Hoge levensproductie
Pieter vervolgt: “In de eerste jaren zat ik in de tijd van hoge melkprijzen door de ingevoerde superheffing. Dat bepaalde ons fokbeleid: gezonde koeien met een hoge levensproductie. We hebben veel rode koeien.” Zijn eerste honderdduizend-liter-koe melkte hij op de oude locatie nog met een melkmachine: “Een roodbonte. Die prestatie was een eer.”
Met het hele gezin
Naast Pieter zijn ook zijn vrouw en twee kinderen bij het bedrijf betrokken, zijn vrouw voor de administratieve zaken en zoon Corné doet de computertaken. Hij werkt nu nog drie dagen buiten de deur en wil op termijn graag het bedrijf overnemen. Dochter Vera studeert aan de HAS in Dronten en heeft een passie voor techniek en fokkerijmanagement.
‘Emigreren’ 100 kilometer verder op
De pacht van het bedrijf in Lisse werd beëindigd. Het landgoed moest plaats maken voor natuur. Het gezin had inmiddels dé nieuwe plek gevonden om zijn bedrijf voort te zetten: een voormalig akkerbouwbedrijf in de Flevopolder. Een regio waar, in tegenstelling tot Zuid-Holland, nog maar weinig koeienboeren zijn. “We waren er allebei helemaal weg van. We wisten; deze kans krijg je nooit meer. Ook al was het maar honderd kilometer verderop, het voelde als emigreren,” aldus Pieter.
Veel licht en ruimte
In de zomer van 2013 werd, onder druk van strakke deadlines en wisselvallig weer, de stal gebouwd. Er kwam een nieuwe stal met veel licht en ruimte voor dierenwelzijn, zoals voldoende voer- en ligplekken en een ruim strohok. Er kwam een voerkeuken achterin de stal die efficiënt te bereiken was vanuit de erachter gelegen sleufsilo’s. Een Lely Vector voerrobot zorgt de hele dag voor voldoende rantsoen. Dit ligt op de verhoogde voergang zodat de koeien er makkelijk bij kunnen.
Dertien honderdtonners bij Van der Eijk
Een bijzonder moment op het melkveebedrijf van familie Van der Eijk in Biddinghuizen: maar liefst dertien melkkoeien van hun huidige veestal bereikten de indrukwekkende mijlpaal van 100.000 liter melk. Voor deze gelegenheid werd een feestelijke foto gemaakt, met onder andere oud rundveespecialst Gerrit de Pater, die het bedrijf tot elf jaar geleden begeleide op de oude locatie.
Productiestijging
Het nieuwe onderkomen zorgde meteen voor een productiestijging. “De koeien die in Lisse 25 liter molken stegen binnen drie maanden naar 30 liter. Daar ben ik nooit meer onder gezakt.” De resultaten zijn afgelopen jaren verder gestegen. “We hadden van het voorjaar zelfs twee 70 liter-koeien. Eentje heeft het wel een maand volgehouden,” vertelt Pieter.
Van der Eijk is zuinig op koeien
Waar zijn vader nog een afmelkbedrijf had, kiest Pieter voor een eigen veestapel met weinig jongvee. Dat is een bewuste keuze. Momenteel zijn er 155 koeien en 60 stuks jongvee. Pieter legt uit: “Ik wil heel zuinig zijn op mijn koeien, maar ik móet ook heel zuinig zijn op mijn koeien. Een nieuwe koe opfokken kost 2.500 euro. Daarnaast moet ik ook nog mest afvoeren, want ik heb niet voldoende land. Dan zal een koe misschien drie à vier maand drooglopen, maar daar kan ik nog geen nieuwe voor opfokken.” Deze aanpak zorgde voor een gemiddelde van 64.500 liter melk bij afvoer en nu dus maar liefst dertien honderdtonners.
Ook topsporters hebben wel eens een slechte dag
De goede resultaten zijn te verklaren door secuur werk en het hebben van een goede weerstand. “We hebben voornamelijk rode koeien met sterke genen en net iets meer vlees. Je hoopt dat deze koeien net even wat meer weerstand hebben, dat ze niet snel omvallen. Je moet ook kunnen zorgen dat ze presteren, eigenlijk zijn ze topsporters. Als Sven Kramer niet de hele dag zijn dieet volgt, kan hij ook geen topprestatie leveren. Dat is met de koeien precies hetzelfde. Ook topsporters hebben wel eens een slechte dag, dat hebben koeien ook,” vertelt Pieter.
Minder koeien, meer melk
Voor het bereiken van een hoge melkproductie is aandacht voor iedere koe nodig. “Maar moet je ook die laatste koe willen houden?”, vraagt Pieter zich af. “We zouden eigenlijk 180 koeien gaan melken. Daarmee zouden we ongeveer 1,5 miljoen liter melken. Ik denk dat we dit jaar aan de 1,7 miljoen liter komen met 155 koeien. Ik ben het afgelopen jaar tien koeien minder gaan melken om het wat makkelijker aan te kunnen en wat minder mest te produceren. Aandacht voor koeien is belangrijk. Ik zet alle koeien twee keer per dag overeind, zodat ik niets over het hoofd zie. Doordat de nieuwe stal goed overzicht biedt, zie je al snel een koe die wat mankeert.”
Tot slot merkt Pieter op: “Ik maak vaak afgewogen keuzes. Vaak zeg ik eerst nee en dan ga ik pas denken. Dan zeg ik voorzichtig ja. Je moet wel altijd open blijven staan voor een betere aanpak. En ik doe bewust dingen anders. Als de resultaten goed zijn zie ik dat als onze zegeningen.”
PMR+: Verbeter de eiwitbenutting in de pens
Wil je besparen op de aankoop van eiwit? Of melk produceren met meer melkeiwit? Dat kan met het innovatieve PMR+, een natuurlijke toevoeging aan het rantsoen van je melkvee. PMR+ verbetert de microbiële eiwitefficiëntie in de pens. Met als resultaat lagere voerkosten bij dezelfde melkopbrengst. Of bij nagenoeg dezelfde voerkosten een hoger melkeiwit. Kortom: een hoger voersaldo per koe per dag.