De Nederlandse melkaanvoer kromp in oktober met 1,6 procent. Het tempo van daling nam verder af. Sinds september is de impact van het blauwtongvirus op de ontwikkeling van de melkaanvoer aan het afzwakken en lijken andere factoren zoals derogatie meer van invloed te zijn. Het cumulatieve niveau tot en met oktober 2024 was 2,0 procent lager dan in dezelfde periode van 2023.
Beperkte toename EU melkaanvoer, sterke stijging Nieuw-Zeeland
De EU melkaanvoer nam in september miniem toe (+0,1 procent). In de twee maanden daarvoor was sprake geweest van een lichte afname. In West-Europa (België, Duitsland en Nederland) was nog steeds een daling te zien. Frankrijk en Polen zette de groei door. In Ierland nam het volume toe, zodat een einde kwam aan een lange periode van krimp. Per saldo lag de EU melkaanvoer in de eerste drie kwartalen van 2024 0,6 procent hoger dan vorig jaar.
Het beeld in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen bleef in september onveranderd. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer steeg fors verder (+4,1 procent). De Australische melkplas nam nog toe, maar minder sterk als daarvoor (+1,4 procent). De VS noteerden opnieuw een lichte groei (+0,4 procent). De daling in Argentinië (-1,9 procent) en Uruguay (-1,0 procent) vlakte af. Het totale volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag tot en met september 2024 0,1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2023.
Boternotering nog altijd zeer hoog, prijs mager melkpoeder gestegen
De boternotering heeft in 2024 tot dusver een sterke fluctuatie laten zien, waarbij de trend opwaarts gericht was. Na het bereiken van het nieuwe record medio september, daalden de prijzen fors in de eerste helft van oktober. Dit was niet meer dan een tijdelijke correctie, want vanaf eind oktober tot medio november vond de boterprijs weer de weg omhoog tot net onder het recordniveau. Nog altijd is er sprake van een beperkt aanbod van verse boter en zijn de roomprijzen zeer hoog.
De prijs van mager melkpoeder heeft gedurende het jaar bijna continu rond het niveau van € 250 bewogen. De beperkte prijsschommelingen kwamen vooral door de onvoorspelbaarheid aan de vraagzijde. Na de lichte daling tussen eind september en half oktober, stabiliseerde de notering van mager melkpoeder in de tweede helft van oktober. Vervolgens liep deze in november langzaam op, om uit te komen op het voorlopig hoogste niveau van dit jaar.
Bron: ZuivelNL