Het is niet langer verplicht om de herkomst van de melk in de schappen van Franse supermarkten te specificeren. De verplichting gold sinds 2016. Daartegen had Lactalis bezwaar gemaakt. Het hoger beroep werd midden maart behandeld. De Franse Raad van State heeft het decreet nietig verklaard op basis van een uitspraak van het Europese Hof waarin staat dat deze etikettering onder twee voorwaarden gerechtvaardigd is.
Herkomst kan kwaliteit bepalen
Ten eerste moet deze informatie belangrijk zijn voor consumenten. En de tweede voorwaarde is dat de melk afhankelijk van de herkomst; verschillende kwaliteiten heeft en dat alleen deze oorsprong deze verschillen verklaart. Het verband tussen de geografische herkomst en de eigenschappen van melk is volgens de Raad van State echter niet aangetoond. Daarom is het decreet nietig verklaard. Dit tot grote woede van de boeren.
Waardevernietiging
Ook minister van Landbouw Julien Denormandie had scherpe kritiek op de beslissing van Lactalis om, met succes, de verplichte etikettering van de oorsprong van melk aan te vechten. “Dit is een ongelooflijk negatief signaal en een waardevernietiging in een sector die verklaart waarom de Franse oorsprong synoniem is aan kwaliteit.”
Lactalis blijft zuivelsector verdedigen
Consumenten die er zeker van willen zijn dat ze Franse melk kopen, gaan rechtstreeks naar de boerderij. Na enkele weken van onrust zag Emmanuel Besnier, voorzitter van de raad van commissarissen van Lactalis, zich genoodzaakt met een statement te komen. Daarin liet hij weten dat Lactalis het beroep destijds had aangetekend; vanwege de vrees voor negatieve gevolgen van het decreet voor de sector. Omdat het indruist tegen het vrije verkeer binnen Europa. Hij benadrukte dat Lactalis een fervent verdediger zal blijven van een dynamische Franse zuivelsector.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Het hele artikel lezen?