De prijsindex zuivel af boerderij is in november uitgekomen op 99 punten (5%), 5 punten hoger dan het laagste niveau van het jaar in juni. De zuivelprijs af boerderij en van de zuivelproducenten volgen een normaal seizoenspatroon. Het jaargemiddelde van het prijsniveau af boerderij ligt in november 2020 onder het gemiddelde prijsniveau van afgelopen drie jaar.
Stabiele zuivelprijs
De consumentenprijsindex van zuivel is tussen februari en november 2020 stabiel tussen 112 en 113 punten (2015 =100). De prijzen van de verschillende producten als yoghurt, en kaas en kwark veranderen over die periode nauwelijks, behalve verse halfvolle melk en magere melk en houdbare melk, die respectievelijk ruim 2% en een krappe 2% in prijs stegen. De producentenprijsindex van zuivel is in november op 117 punten uitgekomen: dat is 2 punten hoger (2%) dan het laagste niveau van het jaar in oktober.
Zuivelprijs af boerderij
De prijsindex af boerderij staat in november 2020 op 99 punten. Dat is 5 punten (5%) hoger dan het laagste niveau van het jaar in juni, maar 7 punten (6%) onder het hoogste niveau van 2020 in februari. Deze ontwikkelingen passen bij een normaal seizoenspatroon. Prijsdalingen in het voorjaar komen door een hoger aanbod richting de zomer. In het najaar en winter daalt het aanbod en gaan de prijzen doorgaans omhoog. Het jaargemiddelde van de prijsindex af boerderij ligt in november echter 7 punten (6%) onder het gemiddelde prijsniveau van dezelfde periode in 2019, en ook onder het niveau in de jaren 2017 en 2018.
Prijzen zuivelindustrie
De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) en de prijsindex af boerderij laten in november 2020 herstel zien. De PPI is op circa 117 punten uitgekomen. Dat is 2 punten (2%) hoger dan het laagste niveau van het jaar in oktober, maar met 2 punten (1%) onder de recordhoogte van maart. Het jaargemiddelde van de PPI ligt in november 2% hoger dan in november 2019.
Consumentenprijzen
De consumentenprijsindex (CPI) van zuivel is in november relatief stabiel gebleven. De CPI heeft vanaf februari 2020 tussen 112 en 113 punten (2015=100) geschommeld. Ook de prijzen van de verschillende zuivelproducten yoghurt, kaas en kwark zijn in deze periode nauwelijks veranderd. Uitzondering zijn verse halfvolle melk en magere melk en houdbare melk, die respectievelijk ruim 2% en een krappe 2% in prijs stegen. In november is het jaargemiddelde van de CPI van zuivel 1% hoger dan het jaargemiddelde in dezelfde periode in 2019.
Vorming zuivelprijs
In de zomermaanden is er een groter aanbod van melk dan in de wintermaanden. Met toeslagen en heffingen worden boeren aangemoedigd om meer in de winter te leveren. De prijs die de melkveehouder ontvangt, bestaat uit een aantal componenten. In het geval van FrieslandCampina is het een garantieprijs, de jaarlijkse prestatietoeslag en de uitgifte van ledenobligaties-vast. Melkveehouders die niet aangesloten zijn bij een coöperatie, leveren melk op basis van contracten met de particuliere zuivelindustrie. Zuivelondernemingen en supermarkten spreken in bilaterale contractonderhandelingen de voorwaarden en de prijs van leveringen af, onder eigen merk of het huismerk.
Bron: Agrimatie