De consumentenprijsindex van zuivel is over juni en juli iets gestegen naar 114 punten (2015 =100), net als in dezelfde periode in 2020. De producentenprijsindex voor zuivel staat sinds mei 2021 op 126 punten. De prijsindex af boerderij is in juni doorgestegen naar 109 punten, maar in juli weer naar 108 punten gedaald.
Prijsontwikkelingen zuivel
Van alle afzonderlijke zuivelproducten als verse melk, houdbare melk, yoghurt, kaas en kwark, zijn alleen houdbare melk en kwark en kaas niet in prijs gestegen. De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) is in juni en juli op de recordhoogte van 126 punten blijven staan. Dat is 8 punten hoger dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar. Dit komt vooral door de prijzen van producten op de Nederlandse markt. Deze zijn gemiddeld harder gestegen dan de prijzen voor producten die in het buitenland worden afgezet en liggen op een hoger niveau.
Invloed coronacrisis op zuivelmarkt
De coronacrisis brak uit in de periode dat de wereldzuivelmarkt relatief gunstig leek te zijn voor de zuivelproducerende landen. Na de lage prijzen door de structurele zuiveloverschotten wereldwijd in 2015-2016 kantelde de marktsituatie in de tweede helft van 2016. De snel aantrekkende vraag naar zuivel op de Aziatische markten had de prijzen snel omhooggedreven. Vanaf 2017 was de stijging van de mondiale vraag groter dan het aanbod. De langetermijnverwachting in de Europese Unie is, aansluitend op de OECD en FAO (Agriculture Outlook), dat de zuivelmarkt in de komende jaren zal groeien en dat de EU bijna 30% van de toenemende wereldvraag voor haar rekening zal nemen.
Bron: Agrimatie