De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een last onder dwangsom op aan Royal Lactalis Leerdammer (Lactalis Leerdammer) vanwege het overtreden van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP Landbouw). Kaasproducent Lactalis Leerdammer mag op grond van de Wet OHP Landbouw de melkprijs niet eenzijdig wijzigen. Een leveranciersvereniging van melkveehouders had daarover een klacht ingediend bij de ACM.
De ACM draagt Lactalis Leerdammer op om de leveringsvoorwaarden over de melkprijs aan te passen, bijvoorbeeld door het opnemen van een transparant en objectief prijssysteem. Lactalis Leerdammer moet de gewijzigde voorwaarden dan voor akkoord voorleggen aan de melkleveranciers zodat hierover nog kan zijn onderhandeld.
Lactalis Leerdammer
Leerdammer haalt dagelijks melk op bij melkveehouders en verwerkt deze melk tot kaas. Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC) heeft bij de ACM meerdere klachten ingediend over de leveringsvoorwaarden. LVLC is een vereniging van melkveehouders met meer dan 400 leden, die hun boerderijmelk alleen aan Lactalis Leerdammer leveren. LVLC voert onder andere aan dat Lactalis Leerdammer de leveringsvoorwaarden eenzijdig wijzigt door maandelijks eenzijdig de prijs te bepalen. De andere klachten van LVLC heeft de ACM afgewezen.
Verbod eenzijdig wijzigen melkprijs
Na onderzoek concludeert de ACM dat Lactalis Leerdammer het verbod op eenzijdig wijzigen van de leveringsvoorwaarden uit de Wet OHP overtreedt. Melkveehouders krijgen maandelijks van Lactalis Leerdammer te horen welke prijs zij ontvangen voor hun melk zonder dat Lactalis Leerdammer en de melkveehouder van tevoren hebben afgesproken hoe de prijs precies is bepaald. Omdat leveranciers van Lactalis Leerdammer exclusief aan Lactalis Leerdammer leveren en een melkveehouder niet op korte termijn kan beslissen te stoppen met het leveren van melk, heeft de melkveehouder in wezen geen andere keuze dan deze prijs te accepteren.
Transparant prijssysteem
De ACM verplicht Lactalis Leerdammer om uiterlijk drie maanden na bekendmaking van dit besluit de leveringsvoorwaarden in lijn te brengen met de Wet OHP Landbouw. Dit kan zij bijvoorbeeld doen door een transparant prijssysteem in de voorwaarden op te nemen. Voor de leverancier moet van tevoren duidelijk zijn op welke wijze de prijs tot stand komt en dit moet ook door de leverancier te controleren zijn. Als Lactalis Leerdammer zich daar niet aan houdt, moet het dwangsommen betalen tot een maximum van EUR 1.050.000. De ACM is bereid om op verzoek van Lactalis Leerdammer mee te kijken bij het opstellen van de gewijzigde voorwaarden.
Wet OHP Landbouw
Het doel van de Wet OHP Landbouw is om de onderhandelingspositie van boeren, tuinders en vissers tegenover grotere en geconcentreerde marktpartijen te versterken. Naast het eenzijdig wijzigen van contracten zijn er meer oneerlijke handelspraktijken opgenomen in de Wet OHP Landbouw.
Bron: ACM