Vanaf 2024 is het verplicht om als biologisch ondernemer een risicobeheersplan op te stellen. Een risicobeheersplan bevat een omschrijving van de risico’s die binnen het bedrijf bestaan, die de betrouwbaarheid van het biologische product zouden kunnen aantasten.
Risicobeheersplan voor biologische bedrijven
Door de processen op uw bedrijf kritisch te bekijken, weet u precies waar het biologische product kans heeft om bijvoorbeeld verontreinigd, vermengd of verwisseld te worden. Als u weet wat de risico’s zijn, kunt u ze ook beheersen. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid van het biologische product voor de consument.
En als er verderop in de keten toch een probleem is met een product dat u heeft geleverd, dan kan een goed functionerend risicobeheersplan de schade voor uw bedrijf beperken. U kunt immers aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de integriteit van het biologische product te borgen. Het toezicht van Skal wordt steeds risicogerichter. Met een goed functionerend biologisch risicobeheersplan is uw bedrijf hierop voorbereid.
Periodieke inspectie vanaf 2024
Het risicobeheersplan bevat een bedrijfsbeschrijving en een risicoanalyse die al eerder verplicht waren voor biologische ondernemers. Vanaf 2024 besteedt de Skal-inspecteur aandacht aan het doorlopen en checken van het risicobeheersplan tijdens de periodieke inspectie. Constateert de Skal-inspecteur dat het risicobeheersplan niet volledig is? Dan ziet Skal dit als een lichte afwijking. Had u in 2023 nog geen risico-analyse gemaakt en ontbreekt het risicobeheersplan in 2024? Dan ziet Skal dit als een ernstige afwijking.
Bron: Skal