FrieslandCampina heeft een veelbelovende start gemaakt in 2024, met een aanzienlijke stijging van het bedrijfsresultaat van 47 miljoen naar 301 miljoen euro. Deze verbetering is te danken aan een gunstigere volumemix, goedkopere voorraden, een kleiner prijsverschil tussen basiszuivelprijzen en de garantieprijs, en effectieve kostenbesparingen.
In de eerste helft van 2024 werden kostenbesparingen ter waarde van 152 miljoen euro gerealiseerd, een direct gevolg van de succesvolle implementatie van de Expedition 2030-strategie. Hierdoor steeg het nettoresultaat naar 183 miljoen euro, vergeleken met slechts 8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.
Netto-omzet FrieslandCampina gedaald, winst en marge verbeterd
Hoewel de solide prestaties van producten met toegevoegde waarde bijdragen aan het succes, daalde de netto-omzet met 6,7 procent naar 6,4 miljard euro. Deze daling is voornamelijk het gevolg van de lagere melkprijs en ongunstige valuta-effecten. Zonder deze valuta-effecten zou de daling slechts 2,9 procent zijn geweest.
Dankzij verbeteringen in de volumemix, het wegvallen van het effect van dure voorraden en een aanmerkelijk kleiner verschil tussen de basiszuivelprijzen en de garantieprijs, alsmede kostenbesparingen in het kader van Expedition 2030, verbeterde de winst en de marge in het eerste halfjaar van 2024.
Operationele kasstroom
De operationele kasstroom was gezond en steeg naar 397 miljoen euro, vergeleken met 90 miljoen in de eerste helft van 2023. De pro forma melkprijs daalde met 3,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit was te wijten aan een lagere garantieprijs, hoewel dit gedeeltelijk werd gecompenseerd door hogere toeslagen voor duurzaamheidsprestaties.
Melkaanvoer FrieslandCampina gedaald
FrieslandCampina verwerkte in het eerste halfjaar van 2024 ongeveer 4,7 miljard kilogram ledenmelk, een daling van 3,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling van de melkaanvoer kan grotendeels worden toegeschreven aan leden-melkveehouders die gebruik hebben gemaakt van de Vertrekregeling, die als voorwaarde voor de goedkeuring van de fusie tussen Friesland Foods en Campina door de Europese Commissie was ingesteld en die op 9 november 2023 eindigde.
Lagere melkprijs deels gecompenseerd met hogere duurzaamheidstoeslagen
In het eerste halfjaar van 2024 liet de garantieprijs een licht oplopende trend zien ten opzichte van eind 2023 en kwam uit op 46,53 euro per 100 kilogram boerderijmelk; 6,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze daling werd deels gecompenseerd met hogere duurzaamheidstoeslagen. Inclusief een verrekening van 0,21 euro per 100 kilogram melk over 2023 steeg de Foqus planet-toeslag voor Duurzame ontwikkeling naar 1,63 euro per 100 kilogram melk, vergeleken met 1,13 euro per 100 kilogram melk in dezelfde periode vorig jaar.
Al met al daalde de gemiddelde melkprijs in het eerste halfjaar van 2024 met 3,1 procent naar 50,09 euro per 100 kilogram melk, in vergelijking met 51,70 euro per 100 kilogram melk in het eerste halfjaar van 2023.
Interim-uitkering van de pro forma contante nabetaling
Op basis van het reserveringsbeleid kan een interim-uitkering worden gedaan, berekend over de resultaten van het eerste halfjaar van FrieslandCampina en de geleverde hoeveelheid melk. De interim-uitkering bedraagt 75 procent van de pro forma contante nabetaling over de waarde van de in het eerste halfjaar geleverde hoeveelheid melk.
In het eerste halfjaar van 2024 is een goede basis gelegd voor een contante nabetaling over het hele jaar. Er is op basis van de resultaten van het eerste halfjaar een bedrag van 61 miljoen euro opgebouwd voor de pro forma contante nabetaling over 2024. Vanwege de volatiliteit op de wereldzuivelmarkt en de mogelijke impact van economische ontwikkelingen op de resultaten is er echter uit voorzichtigheid besloten geen interim-uitkering aan de leden-melkveehouders te doen.
Lees het hele halfjaarbericht van FrieslandCampina hier.
Bron: FrieslandCampina